Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai milliárdos már megint eljótékonykodott 3 milliárd dollárt

2017. július 11., kedd 17:33

Nagyjából 3,17 milliárd dollárt (856 milliárd forint) adományozott jótékony célra Warren Buffett. Az amerikai befektető eltökélt célja, hogy vagyona döntő részét karitatív célokra ajánlja fel.

A 86 éves üzletember most a Berkshire Hathaway befektetési holdingja értékpapírjaiból – 18,63 millió b-kategóriás részvényt – adományozott öt közhasznú alapítványnak.

Ez az eddigi legnagyobb egyszeri felajánlása, ezt is beleszámítva idáig összesen úgy 27 és fél milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját. Ebből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb részvénycsomagot kapta. Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének alapítványaihoz, valamint Buffett saját alapítványához került – írja az MTI.

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

Rovatok