Index Vakbarát Hírportál

Leszálló ágban a Harley-Davidson

2017. július 18., kedd 14:43

Újabb komoly jele jött ki annak, hogy a Harley-Davidson népszerűsége egyre csökken, különösen a  cég messze legnagyobb piacán, az USA-ban. Kijött ugyanis a cég féléves eredménytájékoztatója, ami szerint ugyan még mindig bőven nyereséges a cég, jóval kevesebb motort adnak el, mint tavaly, igaz, azokat átlagosan még drágábban. 

A vállalat 1,77 milliárd dolláros teljes árbevételből csinált első félévben 260 millió dollár nyereséget, de ez a tavalyi 1,86 milliárd dolláros bevételhez és 208 millió dolláros eredményhez képest lehangoló. A népszerűségvesztés az ajándékcikkek és mindeféle egyéb merchandise-holmik bevételén érződik talán igazán, itt a tavalyi első féléves 76 millió dollár helyett most csak 63 millió jött be.  

Az első fél évben 153 ezer motort adott el a cég, míg a tavalyi azonos időszakban 171 ezret. Az idén 241-246 ezer motorkerékpárt szeretnének legalább eladni, ami eleve 6-8 százalékkal kevesebb, mint tavaly. 

"A cég hosszú távú stratégiáját a rajongótábora új generációjának kifejlesztett modellekre építi" - idézi az MTI Matt Leavtichot, a cég vezérigazgatóját. Emellett azt is lehet tudni, hogy fiatalításként a Ducati felvásárlásával is erősen szemeznek. Az olasz márkáért a tulajdonos Volkswagen dollárban nagyjából 1,7 milliárdot kérhet el, amire tudna pénzt szerezni a Harley, és az se lenne meglepő, ha végül olcsóbban is hozzájutnának a céghez.

Rovatok