Index Vakbarát Hírportál

Izrael technológiai fejlesztésben segít a V4-eknek

2017. július 19., szerda 19:01

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében, Benjamin Netanjahu pedig arról beszélt, Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek - derül ki az MTI beszámolójából. 

A izraeli miniszterelnök bejelentette, megállapodtak egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásában Magyarország és a V4 államok részvételével. Felajánlotta, hogy az informatika területén a V4-ek államaiból és Magyarországról érkező informatikusokat fogadnak ösztöndíjasként, hogy a legfejlettebb kibertechnológiát elsajátítsák Izraelben. Ezen a területen egyébként Izrael hagyományosan igen jól teljesít

Azért találkoztak, hogy a két ország és nemzet történetében új fejezetet nyissanak, a megbeszéléseik a jövőről szóltak – mondta Orbán Viktor a sajtóeseményen. A miniszterelnök kifejtette, Izrael a 3. legfontosabb befektető Magyarországon (2014 végén 11 milliárd dollár volt az izraeli befektetések értéke, az összes magyarországi külföldi tőkebefektetés 12 százaléka), és összesen 172 izraeli vállalat 4570 dolgozónak ad munkát Magyarországon. Közölte, hogy az Eximbank 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott a két ország vállalatainak közös projektjei számára.

Rovatok