Index Vakbarát Hírportál

A NOlimpia óta nem volt ekkora népszavazási kampány

2017. július 19., szerda 15:31 | aznap frissítve

"Ma kikértem a választási irodától a népszavazási aláírásgyűjtő íveket. Jövő héttől az MSZP, az LMP, a PM, az Egyutt, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt segítségével indul a 120 napos kampány" - írta Facebook-oldalán Vágó Gábor. 

Az egykori LMP-alapító, 2010-2014 között országgyűlési képviselő magánszemélyként nyújtott be népszavazási kérdést az állami cégvezetők fizetésének felső határáról. A Kúria által hitelesített kérdés így szól: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Ha lenne népszavazás és az sikeres lenne, akkor jelen állás szerint valamivel több mint 1,5 millió forint lenne a plafon, amennyit valaki egy állami cégnél kereshet. Ez a korlátozás nyilván nem az átlagos munkavállalókat érintené érzékenyen, hanem a cégvezetőket, őket viszont nagyon. Korábbi cikkünkben összeszedtük, kiknek fája igazán egy sikeres népszavazás a témában. 

Vágó Facebook-oldalán egy kommentelő jelezte, hogy szerinte a Momentum is segíteni fog az aláírásgyűjtésben, mire Vágó azt válaszolta, hogy ő úgy tudja, a Momentum nem vesz részt ebben a kampányban. Megkérdeztük a NOlimpia népszavazási gyűjtéssel ismertté vált párttól, mi az álláspontjuk a kérdésben, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Vágó a kérdésünkre azt mondta, hogy a Jobbik nem döntötte még el, segítenek-e az aláírások összegyűjtésében, a kampányt viszont támogatja Demeter Márta független képviselő, és a KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin mellett több civil szervezet is. 

Update: A Momentum kérdésünkre az alábbival indokolta, miért nem támogatják ezt a kezdeményezést: 

"A Momentum szerint a közszférában a magánszférához hasonlóan versenyképes, a piaci viszonyoknak megfelelő bérezésre van szükség, ezért nem támogatjuk Vágó Gábor népszavazási kezdeményezését. A Momentum-kormány páros lábbal fogja kirúgni a politikai kinevezetteket és felelősen gazdálkodó állami vállalatokat fog működtetni, ahol a vezetők fizetését nem a köztársasági elnökéhez, hanem a saját munkájuk eredményeihez és a gazdasági lehetőségekhez mérjük."

Rovatok