Index Vakbarát Hírportál

Fellélegezhet, négymilliárdért jön a borok ujjlenyomata

2017. július 19., szerda 15:52

Eddig hiába kereste a borok ujjlenyomatát?

Most csökkenhetnek az ez iránt sóvárgók szenvedései, ugyanis

négymilliárd forintot adtunk arra,

hogy a Diagnosticum Zrt. tanúsítványokat állítson ki ilyesmiről, írja az MTI. Már fel is készült a tanúsítványok kiállítására a szerencsés cég, most pedig már csak arra várnak, hogy kinek lenne szüksége ilyesmire. 

Ebből a pénzből az érdeklődő borászok egy évig ingyenesen megtudhatják egy-egy bor származási helyét és összetételét, és szintén egy évig ingyen kaphatják ezt az új tanúsítványt. A Földművelésügyi Minisztérium szerint ez az "ujjlenyomat" nagyon jó lesz, mert "erősítheti a fogyasztói bizalmat".

Nem tudni, hogy mindezt pontosan milyen fogyasztói igényre szabták, ugyanis aki olcsó bort vesz, annak az ára számít leginkább, nem a szőlők pontos származási helye. A normális borokat termelő gazdáknak pedig elég egyszer lebukniuk trükközéssel, és oda a hírnevük, soha többé nem fognak tudni hasonló árszinten értékesíteni.  De majd a következő években úgyis kiderül, hogy mennyire hiányzott a fogyasztóknak vagy a kereskedőknek még egy plecsni a termékre. 

Fazekas Sándor az MTI tolmácsolásában azt is elmagyarázta, hogy így

létrejön egy olyan - matematikai modell számítás alapján elkészített - adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles.

Egy-egy magyar bor ujjlenyomatát pedig majd ellenőrizni lehet a nemzetközileg is hiteles, modellt is tartalmazó adatbázisban is.

Arra nem tért ki a tudósítás, hogy ez az új, diagnosticumos plecsni milyen viszonyban lesz a többivel. Alapesetben ugyanis több állami szervezetnek – köztük például a Nébihnek – hivatalból is ellenőriznie kéne a fogyasztók elé kerülő termékeket, hogy ne lehessen elsütni tokaji aszúként zalai othellót sehol. 

Fazekas szerint ráadásul a borokon kívül más termékekhez is jó lesz majd, ahol az eredetvédelemmel gondok vannak, mint például a méz, egyes feldolgozott húsféleségek, szalámik, kolbászok, pálinkák és más szeszesitalok összetételének meghatározásában. Ami egészen extrém technológiát sejtet, erős teljesítmény lehet kideríteni, hogy mondjuk tényleg Magyarországon élt-e az adott disznó a kolbászból.

A Fideszhez közeli Diagnosticum egyébként régi ismerős cég, a közbeszerzéseinknek pedig most is az egyik legnagyobb nyertese. Az alapító Kékessy Dezső Orbánék szorosabb bizalmasa, egy ideig üzlettársa volt Orbán feleségének, személyesen Lévai Anikónak is.  Korábban olyan vádak érték őket, hogy főleg a fideszes önkormányzatok hirtelen érkező nagy értékű megrendeléseivel pumpálják fel céget, de szerintük nem a politikai kapcsolatok repítették őket, hanem egyszerűen

szerencsés csillagállás

alakult ki számukra.

Rovatok