Index Vakbarát Hírportál

Százmillióért dolgozott Pakson a helyettes államtitkár cége

2017. július 19., szerda 09:49

Összesen 106 millió forintért dolgozott alvállalkozóként a Paksi Atomerőműben Kozmann György ötszörös világbajnok és háromszoros olimpiai bronzérmes kenus cége, mialatt Kozmann sportért felelős helyettes államtitkár volt - írja a Direkt 36. Kozmann 2015-től volt sportügyi helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában 14 hónapig, 2016-tól pedig 50 százalékos tulajdonos a Vergotek nevű cégben. Ez a cég a tavalyi bevételét szinte egy az egyben onnan szerezte, hogy összesen 23 szerződést kötött az MVM két cégével, az MVM OVIT-al és az MVM ERBE-vel.

A Vergotek 2016 áprilisa és 2017 februárja között összesen 177 millió forint értékben végzett karbantartási és szerelési munkákat a Paksi Atomerőműben, ebből 106 milliónyi szerződés esett arra az időszakra, amikor Kozmann a kormány tagja volt. A volt sportoló, politikus és üzletember nem akart nyilatkozni az egészről a Direkt 36-nak, még a kérdéseiket sem volt hajlandó megnézni, az MVM két cége pedig csak annyit mondott az ügyről, hogy a Vergotek kiválasztása a beszerzési szabályzatuknak megfelelően történt.

A helyettes államtitkároknak amúgy nem tiltja a törvény, hogy tulajdonrészt szerezzenek cégekben, vagy hogy cégeik az állammal kössenek szerződéseket, csak annyi a törvényi előírás, hogy olyan tevékenységet nem végezhetnek, amely az államtitkár „pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné”. 

Kozmann nem ismeretlen Pakson, sőt: 2014-ben fideszes jelöltként indult a paksi polgármester választáson, amelyen a most paksi bővítésért felelős miniszternek kinevezett Süli Jánossal szemben alulmaradt. 2014-2015-ben amúgy önéletrajza szerint a MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál, 2008 és 2013 között pedig az MVM Ovittnál dolgozott.

Emellett alapítója egy Aktív Energia Egyesület nevű szervezetnek, amely 2013-ban 193 millió forintos uniós támogatást nyert el egy energiaház építésére Pakson. A beruházással viszont nem volt minden rendben, mert az egyesült egy Kozmann tulajdonában lévő céget bízott meg a projekt menedzselésével, ezért az NFM meg is büntette az egyesületet.

Rovatok