Index Vakbarát Hírportál

10%-kal drágultak az új lakások Pesten

2017. augusztus 2., szerda 12:22

Jelenleg 655 ezer forint az átlagos budapesti négyzetméterár az új lakások piacán, ami az egy évvel korábbi értéket közel 10 százalékkal múlja felül, derül ki a Cordia piackutatásából. A kerületi átlagos négyzetméterárak között óriási különbségek vannak: ezek 300 ezer és 1,1 millió forint között szóródnak.

A június végi adatok alapján a XXIII. kerület a legolcsóbb, itt 315 ezer forint egy négyzetméter, míg az V. kerület a legdrágább, ahol közel négyszer ennyibe, 1,1 millió forintba kerül egy négyzetméter. A városközpont közelében fekvő zöldövezeti kerületek közül Zuglóban vásárolhatunk a legkedvezőbb áron, itt átlagosan 550 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Jelenleg úgy tűnik, az idei lakáseladások száma meg fogja haladni a tavalyit: az idei év első félévében közel 3800 új otthon talált gazdára, míg tavaly egész év alatt 7000 adásvétel történt. Idén a piac egyébként néhány kerületre, de főleg a XIII.-ra koncentrálódik: itt indult ugyanis az új projektek 45 százaléka, és az eddig értékesített lakások harmada is itt található.

A kínálat a kereslethez hasonlóan dübörgött: 5400 lakás értékesítése kezdődött meg új projektekben, ötödük mostanra el is kelt. A gazdára váró új lakások száma is nőtt: 7400 otthon volt elérhető júniusban a múlt év végi 5100 után. Nincsenek könnyű helyzetben, akik nem a tervezőasztalról vásárolnának, hanem a már elkészült új otthonokból válogatnának, hiszen Budapesten mindössze alig több mint 300 átadott lakás vár vevőre.

A pezsgő pesti ingatlanpiac azonban nem mentes a problémáktól: habár a jelenleg értékesítés alatt álló projektekben összesen 15 700 lakás építését tervezik, és ennek a felét el is adták, az építkezések 4500 lakás esetében még nem kezdődtek el. Minden ötödik lakás átadásánál több, mint féléves csúszásra kell majd számítani, ez mintegy 3500 lakást érint. A csúszásoknak főleg az építőipari kapacitások hiánya, illetve az abból fakadó költségemelkedés az oka.

Rovatok