Index Vakbarát Hírportál

Ordítozó főnökök miatt áll a bál Japánban

2017. augusztus 2., szerda 15:38

A kelet-ázsiai országban hosszú hagyománya van a mély munkahelyi hierarchiának, ami sok alkalommal teret tud adni a vállalatok, munkahelyek főnökeinek, hogy visszaéljenek hatalmukkal. A jelenségnek 2003 óta már külön neve is van. A “pawa hara” kifejezés kifejezetten azt írja le, amikor egy feljebbvaló megalázó, kegyetlen módon viselkedik beosztottjaival.

Holott a jelenség régóta létezik, az utóbbi évben reflektorfénybe került. A nyár eleje felé ugyanis napvilágra került egy hangfelvétel, amin Mayuko Toyota, az országot vezető Liberális Demokrata Párt törvényhozója ordibál egyik alkalmazottjával megalázó stílusban, írja a Quartz.

“Csak úgy özönlenek a pawa-haráról szóló történetek,” nyilatkozta Kaori Kawai szociológus, akinek a munkahelyi stressz a fő kutatási területe. Szerinte a japán cégeknek határozott vonalat kellene húzniuk az erős vezetés és a zaklatás között. Már egy márciusi törvénytervezet is kitért a jelenség ellen való harcra, és a köz számára is egyre nyilvánvalóbb a probléma.

“Idén egyre többen figyelnek erre az ügyre Japánban,” mondta Parissa Hagharian, a tokiói Sophia University kutatója. “Nagy számú ilyen ügy került a médiába, és a cégek ezzel tisztában vannak. De még sokat kell tanulniuk.”

A pawa hara gyökerei a japán kultúra hierarchia iránti tisztelete mellett huszadik századi gazdasági helyzetükre is visszavezethető, írja a Japan Intercultural Consulting. Az ország lakói amellett, hogy nagy részben ezen a kemény vezetési stíluson kívül másmilyent nem is tapasztaltak, hagyományosan eléggé elfogadóak az ilyen viselkedéssel szemben.

Az ország sokszor volt nehéz gazdasági helyzetben, és az ebből következő teljesítménykényszerben az erőszakos, ordibáló menedzserek módszerei tűntek a legjobb ötleteknek. Sok japán hatalmas tisztelettel viszonyul az instabil főnökök iránt, mivel úgy hiszik, erőszakos kitöréseik és dührohamaik csupán elhivatottságuk bizonyítékai.

A pawa harának sokszor gyakorlati oldala is van: ha ugyanis valakitől meg akar válni egy munkahely, olcsóbb és bonyodalommentesebb az, ha folyamatos zaklatással felmondásba hajszolják, mintha kirúgnák, és további juttatásokat fizetnének neki.

Holott a reformok már úton vannak Shinzo Abe márciusi törvénytervezetének köszönhetően, ami komolyan büntetné az ilyen visszaéléseket, az emberek beidegződésit nehéz lesz megváltoztatni: az országban, ahol a főnök előtt hazamenni a munkából hatalmas udvariatlanságnak számít, egy teljesen új vállalati kultúra bevezetése nyilvánvalóan hosszú időbe fog telni.

Rovatok