Index Vakbarát Hírportál

Szabálytalanul gazdálkodott a Gyógyszerészi Kamara

2017. augusztus 3., csütörtök 14:58

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2013-2014. évekre nyújtott támogatásának pénzügyi elszámolása nem felelt meg a jogszabályoknak, állapította meg az Állami Számvivőszék (ÁSZ). A szervezet nem tette közzé azokat az adatokat, amiket nyilvánosságra kellett volna hoznia, megszegve ezzel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt.

Az ÁSZ 2013-2015-ös éveket vizsgáló ellenőrzéséből kiderült, nem felelt meg a jogszabályoknak a Kamara számviteli politikája, ezen belül a pénzkezelési szabályzat egyes előírásai, valamint a számlarend és a bizonylati szabályzat. A 2013-ban és 2014-ben kötött támogatói szerződések is szabályellenesek voltak, mivel csak a támogatási összegeket számoltak el bennük, a saját forrás felhasználását igazoló bizonylatok hitelesített másolatát nem mellékelték.

A szabályszegésekkel kapcsolatban az ÁSZ a Kamara elnökének három, míg a Kamara országos hivatalvezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Más büntetésről az ÁSZ jelentése nem ír.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a szakma minőségbiztosításában, képzési követelményeinek meghatározásában tölt be kulcsszerepet, a felvételi és képzési keretszámokat is ők határozzák meg, illetve ők folytatják le a szakmán belüli etikai eljárásokat is.

Rovatok