Index Vakbarát Hírportál

Egy év alatt hétezer menekült jutott munkához Németországban

2017. augusztus 10., csütörtök 15:29

Németországban éppen egy éve könnyítették meg a menekültek munkavállalási feltételeit, azóta hétezren találtak munkahelyet az országban, írja az MTI. A legtöbb menekült nagyüzemekben, vagy kisiparosoknál talált állást.

Tavaly augusztusban függesztette fel Németország három évre a munkapiaci elsőbbségi vizsgálatot azokban a térségekben, amelyekben az országos átlag alatt van a munkanélküliség. Ez a munkakereső menekültek számára azt jelentette, hogy amennyiben alkalmasnak bizonyultak egy munkára, felvételük előtt nem kellett megvizsgálni a munkáltatónak, hogy van-e alkalmas német vagy más uniós állampolgár jelentkező.

Ennek köszönhetően a tavalyi év végén csak Hessen tartományban már 17 ezer menekült dolgozott, több mint felük szakképzettséget igénylő munkaterületen. Az alkalmazott menekültek száma pedig idén még tovább nőtt.

A német munkaügyi hivatal szerint azonban még mindig problémát jelent a nyelvtudás hiánya. Ez főleg olyan területeken érződik, ahol technikai berendezéseket kell kezelni, vagy emberekkel kell kapcsolatot tartani. Így a nagyobb üzemekben és gyárakban továbbra is nehézkes a beilleszkedés, viszont a kisiparosoknál, ahol sok szakképzetlen menekült dolgozik kisegítő takarítóként, szobafestőként vagy szerelőként, sokkal simábban mennek a dolgok.

Az eredmények dacára azonban még mindig sok a menekült munkanélküli. Sachsenben például tavaly decemberben a munkaképes menekültek majdnem 60 százalékának nem volt állása. A helyzeten javíthat a fiatal menedékkérők képzése, Berlinben és Rajna-vidék-Pfalzban október óta több mint ezer menekült fiatal jelentkezett ipari tanulónak.

Rovatok