Index Vakbarát Hírportál

Durván nőni látszik a hajléktalanok száma

2017. augusztus 11., péntek 13:52

A Város Mindenkié kikérte a belügytől azok számát, akik élnek, de egyáltalán nincs normális lakcímük. A válaszból kiderült, hogy több mint 100 ezer magyarnak bizonytalan már a lakcíme, ami igen komolyan romló helyzetet jelez az elmúlt két évről. 

Ez a mutató jó indikátora a hajléktalanok számának is, noha nem minden  érvényes  lakcím nélküli ember hajléktalan, sokan tudnak valamilyen szálláson tartósan élni, csak nem tudják bejelenteni magukat oda, vagy nem engedi a tulaj.

Mindenesetre pont a legdurvább csoport nőtt a leglátványosabban, akiknek egyáltalán nincs semmilyen lakcímük. Magyarországon 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, ebből majdnem ötezer kiskorú. Két évvel ezelőtt még csak 63 660 embert érintett a legrosszabb kategória. Mi elég lakcím-központúak vagyunk, ezért akinek nincs ilyenje, az lényegében semmilyen állampolgári jogával nem tud élni, nem szavazhat, nem tud iskolába járni a gyerek, kimarad a szociális ellátásból és az egészségügyi ellátásában is komoly nehézségekkel nézhet szembe. 

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41százalékának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt, ezt jelentősen lemaradva követik az olyan nagyobb városok, mint Miskolc, Debrecen, Pécs és Szeged.

 23 865 embernek van csak település szintű lakcíme, ez a szám két éve még 22 624 volt. Ők azok, akik lehet, hogy csak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol egyébként élnek, de köztük is rengeteg a teljesen hajléktalan. 1453 kiskorúnak van település szintű lakcíme annak ellenére, hogy ezt tiltja a törvény. A települési lakcím elvileg teljes értékű lakcím már, de nagyon sok diszkrimináció éri azokat az embereket, akiknek ilyen lakcíme van: például nem tudnak sim-kártyát venni, nehezen tudnak bankszámlát nyitni és sokszor a munkavállaláskor sem szívesen fogadják az ilyen lakcímmel rendelkező embereket.

Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, ez némi előrelépés a két évvel ezelőtti 6377-hoz képest. Ők is olyannak számítanak, mint akiknek nincs állandó lakcímük. A társadalombiztosítás szempontjából olyan, mintha külföldiek lennéne. Kivéve a hajléktalanokat, akik a természetbeni egészségügyi megoldásokhoz hozzájuthatnak közpénzből. 

Rovatok