Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a kereskedelmi háború Kína és az USA között

2017. augusztus 15., kedd 08:42

A kínai kereskedelmi minisztérium válaszlépéseket jelentett be kedden arra az esetre, ha az Egyesült Államok ártana a gazdasági kapcsolatoknak, miután Donald Trump amerikai elnök jegyzéket írt alá a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról - írja az MTI.

A Trump által aláírt memorandum célja, hogy zöld utat adjon annak a vizsgálatnak, amely az amerikai szellemi termékek kínai eltulajdonítását kívánja feltárni. Ezzel felhatalmazta Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját, hogy ha bizonyítékot lát, hozzon döntést a nyomozás megindításáról. Ha Lighthizer megindíttatja a nyomozást, akkor a Kínában tevékenykedő amerikai vállalatoknak kötelezően be kell jelenteniük az Egyesült Államokban a szellemi termékeiket.

"Megvédjük dolgozóinkat, megvédjük a mi csodálatos országunkat előrevivő innovációt, alkotóképességet és találmányokat" - mondta az elnök, aki "az amerikai szellemi termékek eltulajdonításával" vádolta meg Kínát.

"Peking nem marad tétlen, megfelelő intézkedésekkel fogja megvédi Kína törvényes jogait és érdekeit, ha az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben a tényeket és a multilaterális kereskedelem szabályait, illetve a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak ártó intézkedéseket hoz" - reagált a kínai kereskedelmi minisztérium a bejelentésre.

Washingtonnak meg kellene becsülnie a jelenlegi együttműködést, a kedvező gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat - figyelmeztetett a pekingi minisztérium, mondván: bárminemű protekcionizmus mindkét fél érdekeit sértené. A kereskedelmi minisztérium szerint Kína folyamatosan erősíti a szellemi tulajdon védelmét szolgáló jogszabályokat.

Rovatok