Index Vakbarát Hírportál

Kínai Viagrákat kapcsolt le a Nébih

2017. augusztus 15., kedd 10:56

Két kínai potencianövelőt vont ki a forgalomból a Nébih. A próbavásárlás során ugyanis megnézték

Az volt a baj, hogy a készítményeket étrend-kiegészítőként forgalmazták, amikre egyrészt jóval lazább szabályozás vonatkozik, mint a gyógyszerekre, másrészt nem is lehet bennük gyógyszer-hatóanyag. Pláne nem ellenőrizetlen üzemből származó hatóanyag.

Nos, az elsőben Thioaildenafil nevű hatóanyagot találtak nem közölt mennyiségben, a másodikban Sildenafilt és Tadanafilt. Ez nem azt jelenti, hogy hamis gyógyszerrel érdemes teletömnünk magunkat, ha van benne hatóanyag, inkább még fokozottabb óvatosság indokolt: ez a hamis gyógyszereknél a legtöbbször a rosszabbik eset, már ha nincs saját laboratóriumunk bemérni.

Ha ugyanis mondjuk a betonkeverős homogenizálási eljárások nem tökéletesek, és a kelleténél véletlenül lényegesen több hatóanyag kerül egy-egy tablettába, akkor lehet, hogy pont azt szervünket vágjuk örökre taccsra, aminek segítségre lett volna szüksége. De másfajta problémák is előjöhetnek, a Nébih szerint ezek idegrendszeri gondokat is okozhatnak. 

A hatóság egyébként végül mindkét termékre megtiltotta a további forgalomba hozatalt, és visszahívatta a kinn lévő árut is, plusz várhatóan meg is bírságolják valamennyire a két vállalkozást. Egyébként Magyarországon nagyságrendileg az illegális potencianövelőkre van a legnagyobb kereslet, megelőzve többek között a gyúrós holmikat is.

Rovatok