Index Vakbarát Hírportál

Milyen hivatások fognak megszűnni az emberek számára?

2017. szeptember 7., csütörtök 15:40

Arról faggatták Erik Brynjolfssont a téma világhírű közgazdász kutatóját a Mediumon, hogy milyen szakmák fognak várhatóan megszűnni az emberek számára a robotok ugrászszerű fejlődésével. Interjúnkat az MIT kutatójával egyébként itt olvashatják.

Brynjolfsson szerint fordítva lehet ezt megfogni, alapvetően három területen igazán gyengék még a gépek, igazából arra lehet számítani, hogy ezek környékén marad meg leginkább az emberi munka.

De ezzel együtt sem állásokban, hanem inkább feladatokban érdemes gondolkozni, mivel majdnem minden állásnál szükség van a fenti három képesség valamelyikére, vagy akár mind a háromra. Persze ezek alapján rövid távon is aggódhatnak már például a sofőrök vagy call centerekben dolgozók. 

Mindez egyébként a vállalkozások üzleti viselkedését is át fogja alakítani, amiről egy kicsit korábban az Undarknak magyarázott. Eszerint a vállalatoknak törekedniük kell olyan saját platform kialakítására, mint a Facebook, az Airbnb vagy épp az Amazon. Vagy csatlakozni egy létezőhöz a kölcsönös előnyök érdekében.

Emellett a gépek számítási képességei és az algoritmusok fejlődési üteme bőven meghaladta várakozásainkat. Ezt úgy lenne fontos optimalizálni, hogy ne csak keveseknek hozzon hasznot, a hanem a társadalom széles rétegeinek.  Ez pedig azt jelenti, hogy az oktatást is újra kell szervezni, de például az adórendszert is érdemes lenne szerinte kevésbé a gazdagabbak javára beállítani, mint most. 

Ahogy azt is, hogy a vállalatok nagy része még mindig túlságosan sok helyet ad az emberi döntéseknek, holott tudjuk, hogy még a legrátermettebb emberek is milyen sokféle szisztematikus hibára hajlamosak.  Brynjolfsson szerint azok a vállalatok, amik átveszik ezt az adat-alapú döntéshozást, érdemben termelékenyebbek, mint a versenytársaik. 

Rovatok