Index Vakbarát Hírportál

Magyarországnak hamarosan döntenie kell: integráció vagy leszakadás

2017. szeptember 29., péntek 13:31

A beruházások második negyedévben is folytatódó látványos bővülése miatt a GKI 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, és 2018-ra is hasonló ütemű növekedést vár. Ugyanakkor az intézet elemzése szerint a magyar növekedés, bár lényegesen meghaladja az EU átlagát, a régióban csak szerény eredmény, a tizenegy régiós tagállam közül csak Szlovákia, Horvátország és Bulgária teljesítményénél jobb.

A deficit 2017-ben már hatodik éve lesz 3 százalék alatt, az államadósság pedig csökkenő pályán. Jó eséllyel ez lesz a helyzet 2018-ban is, ami viszont komoly kormányzati siker, amire szükség is van, mivel ez elengedhetetlen feltétele az EU-támogatásokhoz való biztonságos hozzáférésnek. Idén éves átlagban 2,5, jövőre 3 százalék körüli infláció várható. A külső finanszírozási képesség 2017-ben várhatóan 7,5 milliárd euróra, 2018-ban 8,3 milliárd euróra nő, ami a GDP 6,2, illetve 6,4 százaléka. 

A munkanélküliségi ráta 2017-ben éves átlagban 4 százalék közelébe csökken, és 2018-ban is hasonló lesz. A valós munkanélküliség 7-8 százalék körül van a GKI becslése szerint, de kissé már ez is alacsonyabb az EU átlagánál.

A magyar modell fő vonásai – az elvileg kormánytól független intézmények és piaci szereplők egycentrumú, lojalitásalapú vezérlése, valamint az EU-tól való függetlenedés közepette is jogos járandóságnak tekintett támogatások megszerzéséhez szükséges egyensúlyi feltételek teljesítése – évek óta változatlanok. Mindez 2017-2018-ban választási megfontolásokkal – béremelés, költségvetési lazítás – egészül ki. Mindennek forrása nagyrészt az EU-transzferek beérkezése, ára pedig a régiós szintű leszakadás – írja a GKI.

Az unióban a következőkben az európai integráció elmélyítése, az euróövezet kiterjesztése kerülhet napirendre, ami a következő években komoly kihívás elé állítja az EU-támogatásokra épülő magyar modell fenntarthatóságát. A következő években megváltozó EU-hoz való igazodás az egész magyar politikai elit számára stratégiai kérdés, ami jelentheti a jogállami és piacgazdasági megoldások felé fordulást, de ennek ellenkezőjét is. A GKI szerint a kormányzatnak rövidesen döntenie kell Európa-politikájának felülvizsgálatáról, többek között az euróövezethez való csatlakozásról, ha nem akar végképp az EU perifériájára, leszakadó pályára kerülni.

Rovatok