Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárdból cserélik jövőre az iskolai zongorákat

2017. október 4., szerda 07:32 | aznap frissítve

Iskolai hangszerek cseréjére hárommilliárd forintot szán a kormány jövőre – írja a Magyar Idők az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A programról először Balog Zoltán emberminiszter számolt be a mindennapos éneklésről rendezett szeptemberi konferencián Budapesten.

Balog arról is beszélt, hogy csaknem hatvan új iskolai kórus alakulhat meg a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával, amelynek célja az iskolai éneklés kultúrájának erősítése. Az erre a célra 100 millió forintos kerettel kiírt pályázat a meglévő kórusok közül több mint 220-at támogat. 

A kormány még tavasszal döntött úgy, hogy a Kodály-program részeként az idén mind az 59 tankerületi központban egyenként két-két darab akusztikus pianínót szereznek be, összesen 118 millió forint értékben. A mostani minisztériumi közlésből kiderül, hogy emellett az iskolák elektromos, vagy normál zongorákat is kapnak feladataikhoz szabottan. 

Az EMMI szerint az énekórákon meghatározóak a rendelkezésre álló hangszerek, a zenei nevelés pedig "hozzájárul a személyiség harmonikus fejlődéséhez, az esztétikai-művészeti tudatossághoz, és jobb terhelhetőséget, kitartó munkát eredményez".

Borítókép:  Mohai Balázs / MTI

Rovatok