Index Vakbarát Hírportál

Varga Zoltán argentin fapados légitársaságba fektet

2017. október 10., kedd 17:47

Nemzetközi részesedéseket vásárolt Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa. Úgy tudjuk, hogy kettő cégben is kisebbségi pakettet szerzett, ezek a Flybondi argentin fapados légitársaság, és a Premium Mobile lengyel mobilszolgáltató.

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa újabb befektetésekbe kezdett. Ezek részleteiről, így arról, hogy milyen formában, magánemberként, egy cégén, vagy egy általa kezelt alapon keresztül fektetett-e be, még nincsenek pontos értesüléseink. A témával kapcsolatban megkerestük Varga Zoltánt is, de további tájékoztatásig álljanak itt a kiszemelt cégek, és az a pár információ, amelyet Varga új befektetéseiről eddig megtudtunk.

Flybondi: Fapados fehér folt Dél-Amerikában

Varga Zoltán üzletember eddigi talán legsikeresebb befektetésének a WizzAir légitársaságot tartja, amelynek a lengyelországi Katowice volt az egyik első bázisa, ahol 100 kilométeres körzetében nem volt nemzetközi repülőtér, miközben több millióan éltek a környéken, és elég sokan indultak Nyugatra munkát keresni.

Ma már Európában kevesebb az ilyen fehér folt, de a nemzetközi fapados (angolul low cost, vagy budget) légiközlekedésben Argentína például még ilyen.

Egész Dél-Amerikában még elég gyenge a fapados lefedettség, de Argentínában az FB Lineas Aereas, vagy ismertebb nevén a Flybondi volt a legelső társaság, amelyik engedélyt kapott.

Pedig a hagyományos légitársaságok nagyon drágák, a távolságok óriásiak, Varga vélhetően ezért látott fantáziát, az éppen ezekben a napokban induló cégben. A Flybondiban a WizzAir korábbi pénzügyi igazgatója, Mike Powell is operatív szerepet vállalt, Varga részesedése pár százalék lehet.

Az Argentin Közlekedési Minisztérium egyelőre 15 évre adott zöld lámpát, és így mind a hazai, mind a nemzetközi jártatok még az idén elindulhatnak, a 2017-es tervekben egyelőre négy gép üzemeltetése szerepel.

Premium Mobile: Lengyel mobiloperátor

2016 januárjában indult Lengyelország egyik legfiatalabb mobiloperátora, a Premium Mobile. Mára az úgynevezett MVNO, vagyis virtuális mobilhálózatot működtető szolgáltatók közül a Premium növekszik a leggyorsabban, sőt új előfizető-szerzésben 2017 harmadik negyedévében már minden lengyel szolgáltatót megvert a maga 10 ezer új ügyfelével.

A lengyel piacon amúgy egy vezető négyes dominál, ők a T-Mobile, a Play, a Polkomtel, illetve az Orange, ezek közül a Premium Mobile a Polkomtel hálózatát használja. Varga befektetőtársa egy Rafal Sosna nevű üzletember.

Varga Zoltán már korábban is rögzítette, hogy Lengyelországban is szeretne terjeszkedni,

az általa közel 35 százalékban birtokolt mobilszolgáltató

jó alapot jelenthet akár egyéb üzletágak elindulásához is.

Rovatok