Index Vakbarát Hírportál

Alig találni már üres irodát Budapesten

2017. október 11., szerda 08:18 | aznap frissítve

Rekordot döntött a budapesti irodapiac, mostanra a spekulatív kihasználatlansági ráta is 10 százalék alá csökkent, vagyis több alpiacon szinte lehetetlen nagyobb méretű egybefüggő irodaterületet találni. A most zajló fejlesztések átadásának megindulásával (az év végétől) enyhülni fog a hiány – írja a Portfolio a BRF elemzése alapján. 

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai szerint a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3,3 millió négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2,7 millió négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 668 ezer négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Az üresedési ráta tovább csökkent, a harmadik negyedév során 1 százalékponttal 7,6 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,3 százalék), míg a legmagasabb üresedési ráta (28,5 százalék) ismét az agglomerációban mérhető.

A kereslet 2017 harmadik negyedévében 165 ezer négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévben regisztrált értéket 67 százalékkal haladja meg. A negyedév során a kereslet legnagyobb részét egy 54 ezer négyzetméteres irodavásárlás adta Dél-Budán, ha ezt nem számítjuk bele, akkor a fennmaradó kereslet legnagyobb részét az új bérbeadások (41 százalék) tették ki.

A BRF 2017 harmadik negyedévében összesen 162 tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 1018 négyzetméter volt.

Rovatok