Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg új lakás lesz nálunk gagyi

2017. október 16., hétfő 07:43 | aznap frissítve

Eléggé megdrágultak az építőanyagok, bizonyos alapanyagokra pedig akár hónapokat kell várni, írja a Világgazdaság a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) adataira hivatkozva. Ennek oka, hogy a hazai építőipart igen komolyan felpörgették az állami támogatások.

Azt eddig is tudtuk, hogy komoly szakemberhiány van az iparágban, de a szövetség vezetője, Vidor Győző szerint számos alapanyaghoz is jóval nehezebb hozzájutni. A speciális szakipari munkások hiánya, az építőanyagok drágulása és szűkössége miatt pedig nem tudni, hogy hány új lakás készül el idén, a MÉASZ 16-20 ezerre számít.

Ezek között viszont várhatóan sok lesz a gagyibb, amiből kispórolják a normális építőanyagokat. Pontosabban Vidor szerint az épülő lakások közt most

sok a „gazdaságosan” kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő.

Főleg a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal. 

A szövetség szerint nem ért célt a kormányzati támogatási program, ugyanis a lakossági energetikai felújítások még mindig elég rosszul állnak. Elég gyorsan drágul a kivitelezés is, az építési cégek 10 százalékos áremelkedést várnak már az idei második félévre is.

A szakemberhiány megdobta a még elérhető dolgozók bérét, a cégek személyi jellegű kiadásainál 21-22 százalékos növekedést látnak. Miközben az első fél évben a szakemberhiány miatt még 3-6 hónapos csúszással terveztek átlagosan a projektekre. Legutóbb pedig még a feltűnő „kalandorprojektekre” is panaszkodtak, ahol kérdésesnek tűnt a beruházók tényleges háttere.

Borítókép: Oláh Tibor / MTI

Rovatok