Index Vakbarát Hírportál

A balmazújvárosi focicsapat fideszes vezetője csökkentené a sportklubok adóterheit

2017. október 24., kedd 20:46 | aznap frissítve

Tiba István, fideszes országgyűlési képviselő benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amely lényege, hogy csökkentené a sportvállalkozások iparűzési adóját, valamint a sportolók fizetése utáni terheket is. 

A javaslat részletes indoklása szerint "a sportvállalkozásnak a sporttevékenységgel összefüggésben szerzett bevétele (így a belépőjegy-, bérlet-eladásból, a reklám-közzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevétel) nem keletkeztet iparűzési adóalapot". Az iparűzési adó településenként változhat, és általában csak néhány százalék, viszont mivel a sportklubok bevételeinek nagy része kikerülne alól, jelentős összegek maradhatnának a klubok zsebében. 

A másik könnyítés a játékosok fizetését érintené.

A hivatásos sportolókat foglalkoztató sportvállalkozások támogatása érdekében a javaslat megszünteti a hivatásos sportolók bére után az e vállalkozásokat terhelő százalékos mértékű ekho fizetési kötelezettséget

- olvasható a javaslatban. Ez szintén jelentősen csökkentené például a futballklubok terheit, akik akár havi 7-8 milliós fizetéssel alkalmaznak játékosokat. 

 A törvénymódosító javaslat elfogadása esetén 2018. január 1-el lépne életbe, azonban extra könnyítésként úgy rendelkezne, hogy a kluboknak visszamenőleg, "már a 2017. szeptember 1-jét követően kifizetett jövedelmekre sem kell a kifizetői ekhót megfizetnie". 

A törvénymódosító javaslat érdekessége, hogy a fideszes Tiba egyébként a Balmazújvárosi fociklubot üzemeltető kft képviselője, így az általa beterjesztett törvénymódosítás saját futballklubjának is kedvezne. 

Rovatok