Index Vakbarát Hírportál

13. havi bért fizet a Spar dolgozóinak

2017. október 25., szerda 09:27 | aznap frissítve

A Spar a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektor egyetlen tagjaként 13. havi bért ad dolgozóinak – értesült a Világgazdaság.

A juttatás a legutóbbi cégnyilvántartás szerint 13 228 főt foglalkoztató vállalat munkatársainak döntő többségét érinti, a kollektív szerződés értelmében azokat mindenképpen, akik legalább egy éve állományban vannak. A pluszpénzt a novemberi jövedelemmel együtt kaphatják meg, emellett a dolgozók évente 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatásban is részesülnek. Ezzel az áruházlánc a tavalyi négymilliárd forint után az idén több mint nyolcmilliárdot fordít bérfejlesztésre, és már folynak a tárgyalások a 2018-as emelésekről is.

A Spar nemcsak a kevesebbet keresők jövedelmét emelte meg, hanem a középvezetőkét is, hogy elkerülje az ágazatban jellemző bérkonfliktust, amit a garantált bérminimum emelése okozott (idén 129 ezer forintról nőtt 161 ezer forintra, jövőre pedig már 180,5 ezer forint lesz). 

A lap úgy tudja, a 13. havi bér mellett a társaság akár havi 20 ezer forintos prémiummal honorálja a pénztárosok erőfeszítéseit, és dolgozói kártyát is biztosít a munkatársaknak, ami 10 százalékos kedvezményt jelent a teljes árukészletre. Azok a dolgozók pedig, akik legalább öt éve az alkalmazásában állnak, a 100 ezer forintnyi készpénzes cafeteria mellett további 40 ezer forintot kapnak SZÉP-kártyán. 

A kiskereskedelmi láncok az utóbbi időben foggal-körömmel igyekeznek megtartani munkavállalóikat és új munkaerőt toborozni, ugyanis ez a történelmi csúcson levő munkaerőhiány által egyik leginkább sújtott ágazat, és a Tesco példája azt is mutatja, hogy az alkalmazottak sztrájkra is készek, ha nem teljesítik a követeléseiket.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)

Rovatok