Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia negyed magyarországnyi várost húz fel a semmiből

2017. október 25., szerda 10:17 | aznap frissítve

Ambiciózus projektet jelentett be szerdán a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman: az állam egy 500 milliárd dolláros, New York Citynél 33-szor nagyobb város építését tervezi, ami megalapozná a gazdaság átállítását az olajról más iparágakra. 

A Business Insider összefoglalója szerint a NEOM névre hallgató projekt Egyiptommal és Jordániával is határos lesz, és teljes egészében megújuló energiával működik majd. A kialakításához szükséges összeget a szaúdi állam és magánbefektetők együtt adják össze. A királyság részben a Saudi Aramco 5 százalékának eladásából fedezné a kialakítását, ebből a forrásból 300 milliárd dollár bevétellel kalkulálnak a szaúdiak. A NEOM bődületesen nagy területen, több mint 26 ezer négyzetkilométeren fekszik majd (ez Magyarország területének 28 százaléka), látványterveket azonban még nem hoztak nyilvánosságra. 

A projekt vezetésére a Siemens és az Alcoa volt ügyvezetőjét, Klaus Kleinfeldet kérték fel. Bin Szalman terve szerint a mesterségesen kialakított megalopolisz egyszerre lesz ipari és üzleti központ, biotechnológiával, fejlett gépgyártással, energiai és élelmiszeriparral. Ha bejön az elsőre meredeken hangzó ötlet, ez lesz a világ legnagyobb, teljesen megújuló energia segítségével fenntartott város a világon. A NEOM első részének konstrukcióját 2025-re szeretnék befejezni. 

„Ez nem hagyományos embereknek és hagyományos vállalatoknak való hely lesz, hanem a világ megálmodóinak a helye” – mondta Bin Szalman a rijádi Future Investment Initiatvie konferencián, ahol a tervet bejelentette. A szokatlanul innovatív szellemiségű Bin Szalman az olajár összeomlása óta súlyos problémákkal terhelt  szunnita királyság nagy reménysége, aki nagyon fiatalon került a hatalom közelébe, amikor a nyáron apja trónörökösnek nevezte ki. Bin Szalman fő célja, hogy megreformálja a szinte teljes egészében az olajexportra alapozott szaúdi gazdaságot.

 

Rovatok