Index Vakbarát Hírportál

Előterjesztették az elmúlt 30 év legátfogóbb adóreformját az USA-ban

2017. november 2., csütörtök 23:43 | hat éve frissítve

Az amerikai képviselőház vezető republikánus politikusai csütörtökön előterjesztették a jelentős csökkentéseket előirányzó adóreformtervüket – írja az MTI. A tervezet elemzők szerint az amerikai adórendszer legnagyobb szabású átalakítása lehet az 1980-as évek óta, a korábban nyilvánosságot kapott részletek alapján az Indexen itt írtunk róla bővebben. 

A törvényjavaslatban lényegében ezek a már beharangozott elemek köszönnek vissza. Az adóreform tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza, és összességében nagyobb mértékben kedvez a társadalom felső rétegeinek, bár Trump igyekszik úgy kommunikálni ezt is, mintha a dolgozó emberek érdekében járnának el. Az előzetesen már tudható információk alapján adószakértők úgy számoltak, hogy a változtatások nyomán a felső 0,1 százalék 9-10 százalékot, a felső 1 százalék 8 százalékot, a teljes társadalom viszont csak 2 százalékot takarít majd meg. 

Legfontosabb elemei: a vállalati nyereségadó 35 százalékról 20 százalékosra mérséklése, a személyi jövedelemadók rendszerének egyszerűsítése az adókategóriák számának csökkentésével 12, 25 és 39,5 százalékos jövedelemadó-sávok bevezetésével, illetve az egyéni és családi adókedvezmények csaknem megduplázásával. Növeli például a lakásokra felvett jelzáloghitel adóból levonható összegét vagy emeli a gyermekek után járó adókedvezményeket.

Ugyanakkor egyes adókedvezményeket megszüntetnének. Jelentős mértékben csökkenteni tervezi a törvényjavaslat az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót. A tervezet 12 százalékos adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek. Ez egyébként az olyan tech óriásokat érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google-t működtető Alphabet. A törvényjavaslat megszüntetné azt az eddigi rendelkezést, miszerint egyházi vagy egyházközeli intézmények nem foglalkozhatnak politikával, mert akkor megvonják az adómentességüket.

A törvényjavaslat előterjesztése után Donald Trump a Fehér Házban fogadta a vezető republikánus törvényhozókat, és hangsúlyozta, hogy számít rájuk a törvény elfogadtatásakor. Az elnök azt szeretné, ha az adóreformtörvényt a hálaadás ünnepéig, november 23-ig elfogadná a kongresszus. 

Rovatok