Index Vakbarát Hírportál

Egyre kisebb, egyre rosszabb lakás jön ki a pénzünkből

2017. november 13., hétfő 08:29

Az elmúlt 12 hónap alatt romlott a legnépszerűbb árkategóriában (25-32 millió forint) lakást keresők helyzete: azonos minőségi mutatók mellett csaknem fél szobával kisebb ingatlant képesek megvásárolni. Ha folytatódik az erős drágulás, akkor tovább csökkenhet a megfizethető lakások mérete – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből.

A leginkább keresett lakás 35 millió forint alatti, 3 szobás és kevésbé frekventált területen helyezkedik el. De amíg a 2016-os negyedik negyedévben a 25-32 millió forintos árkategóriában leginkább új építésű és újszerű otthonok voltak, addig ma már leginkább a felújítottakat találjuk itt. Ez pedig, még ha nem is akkora léptékű, de minőségi romlást jelent.

Az áremelkedés azonban nemcsak az állapotra gyakorol látványos hatást, de a lakásméretre is. A 25-32 millió forintos árkategóriába tartozó ingatlanok alapterülete ugyanis egy év leforgása alatt 3 négyzetmétert csökkent. Ez annyit jelent, hogy míg 2016 utolsó negyedévében ezért a pénzért átlagosan 60 négyzetmétert kaptunk, addig 2017 ugyanezen időszakában már csak 57 négyzetmétert.

Az Otthontérkép szerint ez az irány vélhetően a következő 3-5 évben folytatódni fog, így fél szoba úgymond eltűnhet, vagyis legalább ennyivel kisebb ingatlanra telik majd a potenciális vásárlók többségének. Ezek a tendenciák az új építésű otthon tömeges megjelenésének tudhatók be, ebben a kategóriában ugyanis az alapterület csökkenése általánosan megfigyelhető trend.

Hamarosan eljöhet majd az a pont, amikor a vásárlók már nem tudják vagy nem akarják követni a kínálat áremelkedését és a folyamatos kompromisszumkötések helyett inkább elhalasztják a tranzakciót.

Rovatok