Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb a kínai cég Magyarországon

2017. november 28., kedd 17:14

Bár a kormány nagyon dolgozik azon, hogy erősítse a gazdasági kapcsolatokat Magyarország és Kína között, az ilyen kapcsolatok egyik formájában látszólag rosszabbul állunk, mint hét évvel ezelőtt: 

2016-ban 61 százalékkal kevesebb volt  Magyarországon a kínai tulajdonú cégek száma, mint 2010-ben.

Mindez az Opten céginformációs oldal elemzéséből derült ki. Eszerint 2010-ben még 3077 kínai érdekeltségű vállalkozás volt Magyarországon, tavaly viszont már csak 1186. Ennek több oka is van az elemzés szerint: egyrészt az elmúlt időben lassult a Kínából történő bevándorlás, így kevesebben próbáltak új vállalkozásokat alapítani, másrészt sok kisvállalkozás bedőlt az elmúlt 7 évben. Az Opten szerint 2010-ben a kínai tulajdonú cégek nagy része még a problémás vállalkozások közé tartozott, a több mint 3000 vállalkozás 11 százaléka volt felszámolás alatt.

Mára viszont ez az arány sokat javult, a kínai érdekeltségű cégek mindössze 2,5 százaléka van felszámolás alatt. A nagyobb vállalatok száma pedig folyamatosan növekszik. Az elemzésből az is kiderül, hogy az itteni kínai cégek 45 százaléka nagykereskedelemmel, 20 százaléka pedig kiskereskedelemmel foglalkozik, másik 20 százaléka ipari vállalkozás és 5 százalékuk foglalkozik vendéglátással.

Hogy a szerdáig tartó 16+1 csúcstalálkozón hogyan próbálja a magyar kormány élénkíteni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat és ebből mi sülhet ki, arról itt írtunk részletesebben

Rovatok