Index Vakbarát Hírportál

Eggyel kevesebb alapítványa lett az MNB-nek

2017. november 30., csütörtök 09:54

Összeolvad a Magyar Nemzeti Bank két alapítványa, és új néven működik tovább, így a jövőben négy Pallas Athéné alapítvány marad. Most a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) egyesül, hogy létrejöjjön a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB 2014-ben hat Pallas Athéné alapítványt hozott létre, jó sok közpénzzel, amelyről viszont az MNB és a Fidesz egészen addig úgy tartotta, hogy nem közpénz (így nem kell olyan átláthatóan bánni vele), amíg az Alkotmánybíróság ki nem mondta, a kormánypárti retorika ellenére ez a pénz nem „veszti el közpénz jellegét”. Ezután nyilvánosságra kellett hozniuk az alapítványoknak, hogy mennyi pénzt fizettek barátok és rokonok, többek között Mészáros Lőrinc vagy Szemerey Tamás cégeinek. 

A hat alapítványból már egy korábbi összeolvadással lett öt: a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) uniójából ugyanis korábban már létrejött a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE).

Rovatok