Index Vakbarát Hírportál

Szintet lépett a magyar személyautópiac

2017. december 1., péntek 18:48

Az előző év azonos időszakához képest 30,9 százalékkal több, összesen 12 368 új személyautót helyeztek forgalomba novemberben Az év első tizenegy hónapjában 21,4 százalékos volt a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján pénteken az MTI-vel.

Az MGE kiemelte, a novemberi és az összesített forgalomba helyezési eredmények szerint a piac már trendszerűen meghaladja az egyesület várakozásait. Folytatódik a magánvásárlók visszatérése, arányuk már eléri a 40 százalékot, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része szintén magánvásárlásnak tekinthető.

Novemberben 2114 új kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, 13,5 százalékkal többet a tavaly novemberinél, január-novemberben ugyanakkor 17 606 került forgalomba, 6,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az MGE jelezte, a növekedési hitelprogram kifutása előtt, tavaly év végén előrehozott vásárlások történtek. Az egyesület szerint sokat javítana a helyzeten, ha a vegyes használatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára.

A nagyhaszonjárműveknél az év eleji visszaesés megfordult, 10 százalékos növekedést mutat az első tizenegy havi adat, összesen 5335 új nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba.

A közlemény szerint az autóbuszok piaca kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, de éves szinten növekedés tapasztalható, ami az MGE szerint fontos, mivel a buszpark nagyon elöregedett, és így lecserélésre szorul. Január-novemberben 546 új autóbuszt helyeztek üzembe, ami 51,2 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát.

A lakossági autóvásárlás pörgeti a piacot

A motorpiac az egyesület szerint továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-novemberi időszakban 7,6 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához képest.

A nehézpótkocsik piaca tavaly jelentősen, mintegy 20 százalékkal nőtt, ezért idén kisebb növekedés várható - hangsúlyozta az MGE. Az év első tizenegy hónapjában 3744 nehézpótkocsi került forgalomba, 9,1 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál. A közlemény szerint növekedés egyik oka az alacsony piaci kamat, ami miatt a fuvarozók bátrabban vágnak bele flottacserékbe, a másik ok a fuvarmegbízások növekedése és néhány új piaci szereplő megjelenése.

A Magyar Lízingszövetség a DataHouse adatait értékelve úgy fogalmazott: novemberben szintet lépett a magyarországi személyautópiac, az év első tizenegy hónapjában 105 421 új autó talált gazdára. A közlemény idézi Tóth Zoltánt, a szervezet főtitkárát, aki szerint a lakossági fogyasztás bővülése segíti a növekedést, finanszírozási szempontból pedig az is látható, hogy az alacsony kamatkörnyezet és a kedvező jövőbeni kilátások miatt a lakosság bátrabban vásárol lízingkonstrukció segítségével új autót.

Rovatok