Index Vakbarát Hírportál

További csődöket vár a Wizz Air vezére

2017. december 4., hétfő 07:51

A következő kilenc évben háromszorosára bővíti repülőflottáját a Wizz Air, mondta el Váradi József vezérigazgató a Világgazdaságnak adott rövid interjújában. Most 87 gépük van, de 2026-ig alaposan bevásárolnak Airbusokból, úgyhogy 282 gépük lesz akkorra a terveik szerint.

Váradi szerint számos csőd várható még az európai légiközlekedési piacon. Egyrészt mivel jó néhány légitársaságot politikai alapon védenek az igazi versenytől, másrészt a magánbefektetőknél is rengeteg buta döntést lát. Ez utóbbit pontosabban úgy fogalmazta, hogy a

magánbefektetői körben szintén vannak irracionális elemek, ezek vezettek az Air Berlin és a Monarch Airlines csődjéhez is.

De zajlik a konszolidáció, az USA-ban is csak négy nagy cég maradt, idővel Európában sem lesz ilyen sok szerinte.

A Wizz Airről elmondta még, hogy minden munkakörbe könnyen találnak embereket, egyedül a pilótáik utánpótlása okoz gondot, ez a szűk keresztmetszet. Itt egyre többet kell befektetniük, ezért is szállnak be speciális infrastruktúrával a pilóták képzésébe is. A 282 géphez nagyjából tízezer dolgozó kell majd, ezek 90 százaléka utaskísérő és pilóta lesz. 

Rovatok