Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mennyien érkeztek a letelepedési kötvényprogrammal

2017. december 7., csütörtök 20:05

Több mint fél évvel a letelepedési kötvényprogram felfüggesztése után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) kiadta, hogy 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként és további 47-en tartózkodási engedélyt, írja a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésre hivatkozva.

Családegyesítés alapján további 13 300 bevándorló kapott magyar letelepdési engedélyt, de többen is lehetnek ennél, mert azokról nem vezetnek elektronikus nyilvántartást, akik csak tartózkodási papírokat kaptak.

A letelepedési kötvényprogram 2013 júniusában indult, az ügyfelek tartózkodási engedélyt kaptak, majd fél év után kérvényezhették a letelepedési engedélyt. 2016. július 1-től már egyből letelepedési engedélyt kaphattak. A programban így összesen legalább 19 885 külföldi vett részt.

A Magyar Nemzet szerint nem stimmelnek a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos adatok, és a végleges statisztikában is eltérés van. A BMH szerint például 6585 külföldi befektetői státuszban kapott letelepedési engedélyt, miközben a közvetítő cégek 6570 ember után jegyeztek le letelepedési állampapírt. A programmal messze döntően kínaik érkeztek, akik jellemzően nem maradtak nálunk, csak az EU-ba akartak bejutni. Számottevőbb arányban még főleg oroszok érkeztek így az unióba. 

A letelepedési kötvényprogram lényege, hogy Magyarország külföldi gazdasági migránsoknak ad letelepedési engedélyt pénzért cserébe: az illetőknek 300 ezer euró értékben kell magyar állampapírt (letelepedési kötvényt) venniük, cserébe lakhatnak Magyarországon, és mozoghatnak az Európai Unióban. Értelemszerűen a migránsok a kötvény lejártával hozammal együtt vissza is kapják a kölcsönadott pénzt. Magyarország ezen hosszú időn át közvetlenül is bukott, mivel a piacon olcsóbban kaptunk volna kölcsön hasonló időtávra, és még az EU-ban való tartózkodás lehetőségét sem kellett volna eladnunk érte. 

Mint korábban megírtuk, a dologban az a csavar, hogy a kötvényeket magánvállalkozások árulták, akik jelentős, esetenként 45-60 ezer eurós szolgáltatási díjat számoltak fel a kötvényes ügyintézésért, és ezt egy az egyben lenyelték. A cégek pedig Rogán Antal propagandaminiszterhez és Habony Árpád kormányzati szürke eminenciáshoz álltak közel. A program március végével megszűnt.

Rovatok