Index Vakbarát Hírportál

A Fordot mégsem érdekli annyira Trump

2017. december 8., péntek 14:50

A Ford a korábbi tervekkel szembe menve mégis Mexikóban kezdené meg az egyik elektromos SUV-ja gyártását 2020-tól – írja a Bloomberg.

Az autógyártó 4,5 milliárd dollárt fektet 13 új, részben elektromos meghajtású autó kifejlesztésére, ezek közül az egyik modellt fogják Mexikóban gyártani. A mexikói beruházás következtében Jim Farley, a Ford alelnöke szerint a cég michigani gyárában is új munkahelyeket kell majd létrehozniuk: Farley konkrétan 150 új munkahelyről beszélt.

A cég új vezérigazgatójának terve alapján a Ford elmozdulna az elektromos autók és az önvezető autózás irányában mozdulna el, hogy beérje a Teslát és a General Motorst, amik már jóval előrébb tartanak a Fordnál elektromos és robotvezetésű autók fejlesztésében.

Farley a michigani gyárakban létrejövő munkahelyeket valószínűleg azért is emlegette, mert a Ford az év elején jelentette be, hogy mégsem épít 1,6 milliárd dollárért üzemet Mexikóban. A bejelentést megelőzően Trump élesen kritizálta a cég mexikói bővítésre vonatkozó tervét.

Trump egyik legfőbb kampányígérete volt, hogy visszaviszi az ipari munkahelyeket az USA-ba, korábban például a Twitteren adott ultimátumot a General Motorsnak, hogy vagy az USA-ban fogja a Chevy Cruze típusú autóit gyártani, vagy kénytelen lesz nagyobb adót fizetni az import után.

Az elnök ennek ellenére nem kommentálta a Ford mexikói terveit, ahogy azt sem, amikor az új vezérigazgató bejelentette, hogy Kínában akar gyártatni olyan autókat, amiket aztán az USA-ba exportálna onnan. A Trump-féle ígéretek betartásának lehetséges gazdasági hatásait Magyarországra nézve itt latolgattuk

Rovatok