Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a felügyelet a debreceni alapkezelőre

2017. december 12., kedd 11:39

Frissítés: Az alapkezelő jelezte, hogy a jegybanki szankciók már nincsenek hatályban a szervezet ellen.

A felügyelet kedden egyebek mellett részben felfüggesztette a Divinus Alapkezelő portfoliókezelési tevékenységét, és adott nekik egy tízmilliós büntetést is. A Divinus honlapján csak egy debreceni cím szerepel, iletve egy debreceni szálloda és egy siófoki apartmanfejlesztés közül kell választani. 

Az indoklás alapján elég komoly bajok voltak az alapkezelőnél, például a Divinus elfelejtette dokumentálni, hogy mit csinálnak a rájuk bízott pénzzel, azaz nem dokumentálta a befektetési alapok kezelése során hozott befektetési döntéseit.

A cégnek most három hónap alatt oda kell adnia kezelt befektetési alapjait másnak, illetve valamikorra törvényessé kéne alakítaniuk a működésüket. A bírságnál enhyítő körülmény volt, hogy a piac méretéhez képest ez egy kis alapkezelő volt. Az viszont súlyosbító, hogy rendszerszinten voltak velük bajok, és eezek a bajok igen súlyosak voltak. Pontosabban a felügyelet erőltetett megfogalmazása szerint a befektetői érdekekre nézve "sértő jellege" volt ezeknek a törvénysértéseknek. 

Rovatok