Index Vakbarát Hírportál

1000 milliárd dollárral nőtt idén a leggazdagabbak vagyona

2017. december 27., szerda 22:22

A világ 500 leggazdagabb emberének együttes vagyona 1000 milliárd dollárral nőtt az idén - írja a Guardian. A növekedés leginkább annak tudható be, hogy a világ tőzsdéin óriásit emelkedtek idén a részvényárfolyamok, a New York-i tőzsdén a legnagyobb amerikai cégek részvényeit összegző Dow Jones index például az idén 70-szer döntötte meg saját korábbi rekordját. 

A Bloomberg milliárdos-indexe szerint a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona nagyjából 23 százalékkal nőtt az idén és így nagyjából 5300 milliárd dollárt tesz ki. Miközben viszont a részvényárfolyamok, az ingatlanárak, és egyéb befektetések folyamatosan emelkedtek az idén, a fizetések globálisan továbbra is stagnálnak, ami azt jelenti, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség továbbra is növekszik. 

A világ leggazdagabb embere a Bloomberg indexe szerint jelenleg Jeff Bezos, az Amazon alapítója, akinek jelenleg 99,6 milliárd dollár a vagyona. Ennek egy jó része Amazon részvényekben van, így volt olyan eset októberben, hogy a részvényárfolyam emelkedésével Bezos egyik napról a másikra 10 milliárd dollárral lett gazdagabb. A második leggazdagabb Bill Gates, a Microsoft alapítója 91,3 milliárddal, a harmadik Warren Buffet tőzsdei befektető 85 milliárddal, a negyedik a Zara tulajdonosa, Amanico Ortega 75,5 milliárddal, az ötödik pedig a Facebookot vezető Mark Zuckerberg 72,6 milliárdos vagyonnal. 

Rovatok