Index Vakbarát Hírportál

Paksi atomerőmű: nem jelent kockázatot a süllyedés

2018. január 9., kedd 18:35

Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye után maga a Paksi Atomerőmű is azt közölte, a paksi atomerőmű IV. blokkjának minimális süllyedése hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot – írja az MTI. Ahogy arról hétfőn mi is írtunk, az Országos Atomenergia Hivatal az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet a  IV. blokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásában, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azonban egészen idáig nem kaptunk választ.

A süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját.

– fejtette ki az MTI-nek Kovács Antal kommunikációs igazgató, az atomerőmű mai közleményéből pedig kiderült, a süllyedés aktuális állapotát egy 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta, ami szerint 2017-ben kevesebb mint egy milliméteres süllyedést mértek a szakemberek.

Az NFM-hez hasonlóan ők is kitértek arra, hogy rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt, és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, és a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő.

Emellett azt is szintén megjegyezték, hogy a IV. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyének kiadása után "riadalomkeltésre alkalmas híresztelések" jelentek meg a sajtóban a süllyedéssel kapcsolatban.

Rovatok