Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókkal húzzák le az államot a kamuszínházak

2018. január 24., szerda 15:46

Három év alatt 1,15 milliárd forint tao-támogatáshoz jutott az Anonymus Színház egy olyan koprodukcióra hivatkozva, amiben az állítólagos koprodukciós partnere szerint nem is vett részt, írta a G7.hu. Az Anonymus Színház esete nem egyedi, a cikk több konkrét esetet sorol, ahol erős a gyanú, hogy színházak kihasználva a rendszer gyengeségeit visszaéltek a tao-támogatásokkal.

A tao-lehetőség óta több frissen alapított, pár alkalmazottal rendelkező, a színházi szférában is lényegében ismeretlen előadó-művészeti vállalkozás tűnt fel, akik lényegében a tao-támogatásra utaznak. A rendszer működését ebben a cikkünkben mutatjuk be részletesen.

A dolog lényege egyébként, hogy a tao-törvény arra ösztönözte a színházakat, hogy minél inkább növeljék bevételeiket, mivel minden eladott színházjegy után 80 százalékos támogatást kaphatnak közvetetten az államtól. Ezért megéri nekik a legkülönbözőbb trükkökkel mesterségesen felduzzasztani a bevételeiket. A színházaknak a tao-támogatás igényléséhez ugyan igazolni kell az adott évi jegybevételt, a felügyeletnél azonban állítólag inkább csak a formai részeket nézték az igazolásoknál. Ezzel élhettek vissza többen az utóbbi években.

A lap most az Emmi színházi statisztikái alapján kimutatta, hogy a magyar társulatok külföldi látogatottsága jelentősen megugrott. 2008-ban kevesebb mint százezren látták a magyar társulatok fellépéseit, 2016-ban már több mint 1,3 millióan.

Rovatok