Index Vakbarát Hírportál

Trump: Erős dollárt akarok

2018. január 25., csütörtök 22:30

Donald Trump erős dollárt akar, és megfontolná a visszatérést az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetbe – erről beszélt csütörtökön az amerikai CNBC televíziónak Davosban adott interjújában.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy

az erős dollár híve,

a dollár értékének "az ország gazdasági erején kell alapulnia, és mi olyan jól csináljuk, hogy országunk gazdaságilag ismét erős".

A kijelentésével ellentmondva pénzügyminiszterének. Steve Mnuchin egy nappal ezelőtt még  azt mondta,

a gyenge dollár híve, mert az jó Amerikának.

Trump szerint a miniszter szavait, amely után a dollár gyengülni kezdett, szövegösszefüggéseiből kiragadva idézték. (Trump interjúja után a dollár jelentősen erősödött.)

Az elnök a CNBC-nek beszélt arról is, hogy megfontolná a visszatérést a Csendes-óceáni Partnerség (TTP) néven ismert szabadkereskedelmi övezetbe, de csak akkor, ha az Egyesült Államok számára kedvezőbb feltételekben állapodnának meg.

Trump tavaly januárban jelentette be, hogy - választási ígéretéhez híven - kormányzata kivonul a 12 ország részvételével tartott TTP-tárgyalásokból. Az elnök ugyanis a szabadkereskedelmi megállapodásokat - a TTP mellett az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) - tette felelőssé az amerikai munkahelyek megszűnéséért. A megállapodásokkal szemben inkább a kétoldalú kereskedelmi egyezmények fontosságát hangsúlyozta.

Kedden Justin Trudeau kanadai kormányfő Davosban elmondta, hogy az ázsiai és csendes-óceáni országok újratárgyalták a TTP-t, és el is fogadták az új szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodást, immár az Egyesült Államok nélkül.

Rovatok