Index Vakbarát Hírportál

Egyforma pályázatokkal nyertek uniós pénzt Tállai körzetének települései

2018. január 29., hétfő 08:56 | hat éve frissítve

Ónod, Mályi, Hejőszalonta és a Mezőkövesdi Zsóry SE – amelynek Tállai András NAV-elnök a társadalmi elnöke – szinte teljesen ugyanolyan pályázattal nyert az Európai Unió terület- és településfejlesztési programjának (TOP) forrásaiból – derítette ki a Magyar Nemzet.

A Tállai Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületébe tartozó települések nyertes anyagainak egy része szóról szóra megegyezik a lap beszámolója szerint, ráadásul mindegyikük közlekedésbiztonsági programra pályázott, amelyet mindenhol pontosan ugyanúgy szerveznének meg. Az is érdekes, hogy a Mezőkövesdi Zsóry SE – az NB I-es labdarúgócsapatot is fenntartó egyesület – a helyi identitás és kohézió erősítésére nyert 39,5 millió forintot, pedig erre rajta kívül kizárólag önkormányzatok pályáztak (19 nyertes konzorcium között egymilliárd forintot osztottak szét). Tállai klubja konzorciumvezetőként jutott támogatáshoz, partnerei a város önkormányzata és a helyi Közkincstár kulturális egyesület.

A Magyar Nemzet egymástól független forrásai szerint nem véletlen a pályázatok közti egyezés, a fideszes borsodi választókerületi elnökök – ők az országgyűlési képviselők – szorosan együttműködnek egy-egy pályázatíró céggel. Tállai körzetében ez a cég a Nord Tender Kft. Sedlák-Bihall Orsolya, a cég ügyvezetője az összefoglalók egyezéseit elismerte a lapnak, de azt mondta, az egyes településekre külön hatástanulmányok készültek. A TOP-pályázatok sorsáról érdemben egy úgynevezett előkészítő bizottság dönt, amely három fideszes közgyűlési képviselőből áll, a közgyűlésnek csak formális szerepe van, írja a Magyar Nemzet. 

A Nord Tender Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legbefolyásosabb üzletemberének, Bihall Tamásnak, és családjának a tulajdona. Bihall a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, és – Tállaihoz hasonlóan – befolyásos személy a megyei futballéletben: tagja a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatóságának.

Cikkünk megjelenése után az NGM az alábbi állásfoglalást jutotta el az Indexnek: 

"A cikk állításaival szemben nem igaz, hogy Ónod, Mályi, Hejőszalonta és a Mezőkövesdi Zsóry SE pályázata szóról-szóra megegyezik. A pályázat része a Megalapozó dokumentum, és a Pályázati adatlap, ami tartalmában és összegeiben is eltér a pályázatokban. Az egyezőség a kötelező és a választható tevékenységek megnevezésében van, amit maga a pályázati felhívás fogalmaz meg."

Rovatok