Index Vakbarát Hírportál

Nem tűnt fel az MNB-nek, hogy elítélt bűnöző vezet egy tőzsdei céget

2018. január 31., szerda 07:39 | aznap frissítve

Ma is a Kulcsár-ügyben tavaly márciusban jogerősen elítélt Kerék Csaba áll a Kartonpack Nyrt. igazgatótánácsa élén – írja a Hvg.hu.

A Kartonpack csomagolóanyag-gyártással foglalkozik, és a BÉT honlapjának adatai szerint még mindig a hajdan Kerék-érdekeltségű két cég, a Britton Capital and Consulting Kft. és az amerikai Britton Llc. a két fő tulajdonosa. A bíróság a büntetőügyben mindkét cégre teljes vagyonelkobzást rendelt el.

A két Kartonpack-részvénycsomag közül a nagyobbik, több mint 60 százalékos még ma is az állam tulajdonában van, de mivel nem tett rá nyilvános vételi ajánlatot, a szabályok szerint nem szavazhat vele a közgyűlésen. Csakhogy pár hete mégis ez történt, amikor Kerék Csaba testvérét, Kerék Lászlót beszavazták a cég igazgatóságába.

Ezt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) vette észre. Dióslaki Gábor elnök szerint a cégbíróság máig nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, és nem vették fel a cégvezetéstől eltiltottak listájára sem, holott arról tudniuk kell.

Keréknek az Átlátszó egy korábbi cikke szerint az előzetesen leült időn túl még egy évet börtönben kéne töltenie, igaz, nem kizárt, hogy a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

A Tebész úgy tudja, hogy a piacfelügyeletet ellátó MNB-nek nyáron jelezte egy magánszemély, hogy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén, mégsem történt semmi. A Tebész a tőzsdén vásárolt egy részvényt, de ezt formai hibára hivatkozva nem jegyezték be a részvénykönyvbe, így nem engedték be őket a Kartonpack deemberi közgyűlésére.

AZ MNB a Hvg.hu kérdésére a bíróságra mutogatott, szerintük Kerék eltiltásának bejegyzése az ő dolguk lett volna. Az is kiderült, hogy az MNB felügyeleti eljárást kezdeményezett, csak épp – a külön kérés ellenére – az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy ez a lap érdeklődése után, vagy még azt megelőzően történt. Arra a kérdésre, hogy a tőzsdefelügyeletnek miért nem tűnt fel, hogy a decemberi Kartonpack-közgyűlésen az állam részvényeivel szavaztak Kerék testvéréről, az MNB nem adott érdemi választ.

Az MNB cikkünk megjelenése után közleményben reagált a Hvg.hu cikkének állításaira. 

Mint írják, a lap "a KARTONPACK Dobozipari Nyrt. (KARTONPACK) tőzsdei kibocsátó cég

kapcsán ma írott cikkében olyan büntetőjogi, polgári peres és cégbírósági feladatok végzését kériszámon a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), amelyekre a törvény szerint nem rendelkezik hatáskörrel.

A KARTONPACK eddigi igazgatósági elnökét, a K&H Equities Zrt. brókervádlottját a büntetőbíróságítéletében eltiltotta foglalkozásától. A jogszabály szerint a büntetésvégrehajtási bíró felhívása alapjánaz erről szóló adatokat a nyilvántartást vezető cégbíróságnak kell bejegyeznie a cégnyilvántartásba, s neki kell gondoskodnia, hogy az elítélt ne végezhesse eltiltott tevékenységét. Szintén tévesen tulajdonít bírósági hatáskört a támadó hetilap az MNB számára a közgyűlési szavazáskapcsán.

A részvények tulajdonjogával, birtoklásával kapcsolatos kérdésekben a jogalkotó az MNBszámára nem rendelt hatáskört. A KARTONPACK 2017. december 18-i közgyűlésén a mindenkiszámára elérhető cégnyilvántartási adatok szerint egyedül az egyik részvényes, a Britton Capital & Consulting Kft. jelent meg és szavazott."

Rovatok