Index Vakbarát Hírportál

126 milliós EU-s támogatást húzott be Orbán testvérének érdekeltsége

2018. február 9., péntek 06:52

A miniszterelnök egyik testvérének, ifj. Orbán Győzőnek a résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft. nevű cég tavaly decemberben 129 millió forintos támogatást nyert egy uniós pályázaton, írja a Direkt36. Összegzésük szerint ez már a harmadik alkalom, hogy a cég uniós forráshoz jutott, mióta a vállalkozás a kormányfő öccsének érdekeltsége. 

A 2017 decemberben megítélt támogatást a Gamma Analcont arra kapta, hogy "intelligens irányítástechnikai rendszert" fejlesszen ki energetikai és vegyipari iparágak számára. 2016 augusztusában 291 milliót kaptak egy másik céggel közösen egy megújuló energiával kapcsolatos projektre, előtte bő fél évvel pedig 57 milliót cég a "termelési kapacitásának" bővítésére. A mostani pályázati győzelemmel együtt már közel 480 millió forintot nyert el a vállalkozás az EU-tól.

A támogatások forrása ugyan az Európai Unió, de a pályázatokat a magyar kormány által működtetett intézményrendszer bonyolítja le. Az uniós pályázati rendszert pedig egy 2013-as szervezeti átalakítás óta közvetlenül a Miniszterelnökség, tehát Orbán Viktor hivatala felügyeli, írja a cikk.

A miniszterelnök stábja, ifj. Orbán Győző és a Gamma Analcont Kft. nem reagált a kérdésekre.

Rovatok