Index Vakbarát Hírportál

Egész cégháló segítette az Elios közbeszerzéseit

2018. február 12., hétfő 09:27

Egyre több részlet derül ki abból a jelentésből, amelyet az EU csalás elleni hivatala, az OLAF írt az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez erősen köthető Elios Zrt. közbeszerzéseivel kapcsolatban. A jelentés alapján az uniós hivatal nyomozást javasol a magyar hatóságoknak, az EU-nak pedig azt, hogy kérje vissza az összes pénzt, amit Tiborcz cége elnyert.

Bár a jelentést a kormány és az ügyészség nem hajlandó kiadni, a 24.hu-nak sikerült megszereznie, és hozzánk is beesett pár anyag. Ezekből kiderült, milyen gyanús módszereket tárt fel az OLAF az Elios 35 közbeszerzésénél, és hogy mindez hogyan valósult meg például Szekszárdon, Szolnokon vagy Hódmezővásárhelyen.

A 24.hu most azt szedte össze, hogy melyek azok a cégek, amelyek a legtöbbször fordulnak elő az OLAF-jelentésben. Ezek a vállalkozások leginkább tanácsadóként dolgoztak a közvilágítási közbeszerzéseket kiíró önkormányzatoknak vagy az Eliosnak, esetleg alvállalkozói voltak a cégnek. 

Az OLAF szerint ezek között a cégek között kell keresni az esetleges közbeszerzési csalások szervezőit.

Az OLAF összefoglalása szerint ezen cégek bevonása előnyös helyzetbe hozta az Eliost, mert Tiborczék cége beleszólhatott a tenderfeltételekbe, és olyan bizalmas információkhoz fért hozzá, amikhez más pályázók nem. 

Rovatok