Index Vakbarát Hírportál

Kalocsán is működött az Elios bevált receptje

2018. február 16., péntek 12:30 | aznap frissítve

Egyre csak szivárognak kifelé a Tiborcz István-féle Elios gyanús közbeszerzéseiről készült OLAF-jelentés részletei. Most éppen a cég kalocsai pályázatával kapcsolatos aggályok kerültek nyilvánosságra. Angeli Gabriella MSZP-s önkormányzati képviselő ugyanis megszerezte azt a levelet, amelyet az EU csalás elleni hivatala a Bács-Kiskun megyei település polgármesterének küldött, és amely összegzi a jelentés városra vonatkozó részét. Ebből az látszik, hogy 

az OLAF pontosan ugyanazokat a gyanús dolgokat találta az Elios által megnyert kalocsai pályázatában, mint amikre a szolnoki pályázatban is fény derült Korábban. 

A levél arról a pályázatról szól, amelyet a kalocsai önkormányzat beadott a kormánynak, hogy elnyerhesse a közvilágítás megújítására szóló uniós pénzt. Ezt ugyanaznap adták be, mint például szolnok városa, az így elnyert EU-s pénzt pedig mindkét városban az Elios nyerte meg aztán. Nem is csoda, mert ahol a levélből látszik, már az önkormányzatok pályázatainak megírásában is aktívan részt vettek az Elios tulajdonosai, munkatársai és olyan cégek, amelyek gyakran együttműködtek Tiborcz vállalkozásával. Szolnok a pályázatával  422 millió forint uniós pénzt nyert el, míg Kalocsán 409,5 milliót, amely aztán az Elioshoz került. A két levél tényleg olyan, mintha csak az összegeket kellett volna kicserélni bennük, ami azért is érdekes, mert látszik, hogy mi volt az Elios receptje a sikerhez:

Vagyis ugyanazzal a módszerrel a két város egyszerre több mint 800 millió forint uniós támogatást nyert el, amit később odaadtak az Eliosnak. 

Mindez összefonódást feltételez az Elios, a többi közreműködő cég, az önkormányzat, és az irányító hatóság között. 

A kalocsai pályázatban is szerepel pár azon cégek közül, amelyeket az OLAF több másik pályázatnál is megtalált, és amelyek a hivatal szerint részt vettek a csalás szervezésében. Ilyen az SMVH Kft., az INS és a Sistrade is. Arról, hogy mikor ki volt az Elios tulajdonosa, és hogyan kötődik a céghez Orbán Viktor veje és volt kollégiumi szobatársa és bizalmasa, itt olvashat részletesen

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok