Index Vakbarát Hírportál

Gluténos volt a gluténmentes kukoricachips

2018. február 16., péntek 13:46 | aznap frissítve

Glutén volt egy gluténmentes kukoricachipsben, amit Magyarországon az Auchan, és a dm üzleteiben is lehetett kapni - derül ki a Nébih közleményéből.

A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak, a a belga gyártó vállalat 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki a chipsben, amit Magyarországon már ki is vontak a forgalomból.

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A termék részletes adatai:

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozz az Index Facebook-oldalához

Rovatok