Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a pénzügyi botrány Lettországban

2018. február 19., hétfő 11:08 | aznap frissítve

Az Európai Központi Bank (EKB) azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit. Az EKB azzal indokolta a fizetési moratóriumot, hogy az utóbbi napokban jelentősen romlott a bank pénzügyi helyzete.

Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt héten azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával. Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

Az ABLV mérlegfőösszege a múlt év utolsó negyedében mintegy 3,6 milliárd euró volt. A lett FCMC bankfelügyelet a múlt hét végén kibocsátott közleményében még azt állította, hogy az ABLV tőke- és likviditási helyzete jó.

Ez néhány napon belül már a második botrány a lett bankrendszerben. Dana Reizniece-Ozola pénzügyminiszter lemondásra szólította fel Ilmars Rimsevicset, a lett központi bank elnökét, akit szombaton őrizetbe vett a lett korrupcióellenes hivatal. A pénzügyminiszter szerint  "a jelenlegi körülmények között minden nap, amit Remsevics a központi bank elnöki pozíciójában tölt, árt a lett pénzügyi rendszer hírnevének".

A lett korrupció elleni hivatal (KNAB) szombaton tartóztatta Ilmars Rimsevicset. Maris Kucinskis lett miniszterelnök megerősítette a letartóztatás hírét, de hangsúlyozta: ez semmilyen veszélyt nem jelent a lett pénzügyi rendszerre. A kormányfő azt mondta: nincs oka arra, hogy beavatkozzon a korrupcióellenes hivatal (KNAB) munkájába: „amikor a KNAB úgy véli, hogy a nyilvánosság számára további információkkal szolgálhat, akkor ezt meg fogja tenni".

Jekabs Staume, a korrupcióellenes hivatal elnöke bejelentette, hogy Rimsevics csúszópénzt követelt, ezért vették őrizetbe a múlt hét végén.

100 ezer eurót (310 millió forint) követelt kenőpénzként.

Lettország az euroövezet része, így Rimsevics szintén tagja az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzó Tanácsának. Az Európai Központi Bank szóvivője nem kívánt állást foglalni Rimsevics letartóztatásáról.  

Rimsevics egyébként hétfőn este szabadlábra került, távozott a vizsgálati fogságból. Határozottan elutasította a vádat, hogy százezer eurót követelt volna kenőpénzként a szolgálataiért. Azt nem tudni, pontosan milyen feltételekkel helyezték szabadlábra.

A kormány hétfőn válságtanácskozást hívott össze. Lettország elnöke, Raimonds Vejonis a Twitteren azt írta: találkozik a Nemzetbiztonsági Tanáccsal, hogy megvitassa a bankszektor helyzetét.

Az LTV közszolgálati televízió úgy tudja, a KNAB őrizetbe vette az építőiparban és pénzügyi szektorban érdekelt Maris Martinsons vállalkozót is. Február elején az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma vádolta meg   pénzmosással a balti államok egyik legnagyobb magánbankját, a lengyel ABLV-t. 

Rovatok