Index Vakbarát Hírportál

Már a harmadik nagy autógyártó fakad ki Trump importvámjai miatt

2018. március 3., szombat 16:55

A Toyota és a Ford után a Hyundai is bejelentette, hogy ki vannak akadva azon, hogy az USA importvámot akar bevezetni az acélra és az alumíniumra. A Hyundai odáig ment, hogy bejelentették: újra fogják gondolni, hogy az autóik mekkora részét gyártják ezentúl az USA-ban – írja a Bloomberg.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok a jövő héten 25 és 10 százalékos vámot vezet be az acél és az alumínium importjára. Trump az amerikai ipar képviselőivel tartott találkozóján a Fehér Házban arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek az USA-val, ezért kell megvédeni a hazai cégeket az olcsó konkurenciától.

A bejelentés hatására a nagy acél- és aluminiumipari cégek részvényei erősödtek, viszont az acél és alumínium árától erősen függő cégek részvényei estek, az autóipar például nagyon látványosan szenvedett. 

A Hyundai szóvivője elmondta, hogy a vámok hátrányosan érintik az amerikai termelésüket, ugyanis az importvámok megnövelik a termelési költségeiket. A cég szerint ennek az amerikai piacon magasabb árak és csökkenő kereslet lehet a következménye. A dél-koreai cég a Hyundai Sonatát és az Elantrát gyártja Alabamában, a Hyundai leányvállalata, a Kia pedig Georgia-ban gyártja a Sorentót.

A Toyota - ami nemrég egy 1,6 milliárd dolláros alabamai beruházást jelentett be  - szerint a vámok hátrányosan érintik majd az egész iparágat. A bejelentést megelőzően a General Motors, a Toyota és az alkatrészgyártó Robert Bosch GmbH is figyelmeztette az amerikai kormányt, az intézkedés várható negatív hatásaira.

Rovatok