Index Vakbarát Hírportál

Trump új védővámokkal megy neki a kínai importnak

2018. március 22., csütörtök 18:58

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy új védővámokat vetnek ki akár 50 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre. Az Egyesült Államok barátjaként tekint Kínára, de a mostani, az amerikai kereskedelemre nézve erősen deficites kereskedelmi helyzet nem maradhat fenn tovább, mondta a Fehér Házban Trump.

Az elnök szerint a Kínával fennálló kereskedelmi deficit ellenőrizhetetlenné vált, és külön kiemelte Peking felelősségét amerikai szellemi tulajdon ellopásában. Trump alá is írta a vámokról szóló előterjesztést.

Trump az elmúlt hetekben először a mosógépimportot vágta meg, aztán az acél- és alumíniumiparban akart odaverni azoknak az országoknak, amelyek szerinte csaló módon kirabolják Amerikát. Mint írtuk, ezzel azonban elsősorban pont Amerikának árthat: az olcsó acél és alumínium kitiltása több cégnek rossz, mint amennyinek jó. Ha pedig tényleg kereskedelmi háború lesz a dologból, az beláthatatlan következményekkel járhat az egész világgazdaság számára.

Az amerikai védővámok a csütörtökön és pénteken Brüsszelben tartott EU-csúcson is az egyik fő téma lesz. Trump azt mondja, nemzetbiztonsági kérdés, hogy a védővámok bevezetésével megvédjék az amerikai acél- és alumíniumipart. Az Európai Bizottság szerint viszont az EU-val szemben nem hivatkozhat erre Trump, mert nem az EU árasztja el olcsó fémáruval az amerikai piacot. Elsősorban azt szeretnék elérni az uniós vezetők, hogy az EU-ra ne vonatkozzanak a védővámok. Kanada és Mexikó kapott mentességet, és lehet, hogy Ausztrália is fog.

(Borítókép:  Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok