Index Vakbarát Hírportál

1,5 milliárd forintba kerülhet csak a tanulmány a Budapest-Varsó vasútvonal megvalósíthatóságáról

2018. március 28., szerda 22:59 | aznap frissítve

Budapest-Varsó nagysebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről döntött a kormány, írja a 444.hu a Magyar Közlönyre hivatkozva. 500 millió forintot szánnának rá a 2018-as költségvetésből és egymilliárdot a 2019-es büdzséből. 

A fejlesztési miniszternek 2020. január 31-ig kell jelentést terjesztenie a kormány elé a feladat végrehajtásáról, illetve 2020 március 15-ig előterjesztést a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez kapcsolódó feladatokról, a költségekről, forrásigényről és az építés ütemezéséről.

A tanulmány elkészítésének feladata a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-é.

Belgrád és Kolozsvár után jöhet Varsó

A kínai pénzből finanszírozott Budapest-Belgrád gyorsvasút és a már egyeztetés alatt lévő Budapest-Kolozsvár gyorsvasút mellett Varsóval is összekötné a fővárost a kormány. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még februárban beszélgetett Andrzej Adamczyk infrastruktúráért felelős miniszterrel.

A lengyel miniszter szerint egy Varsó és Budapest közötti gyorsvasút átszabná Európa szállítási térképét és a gazdaság motorja lenne mindkét országban. A magyar kormány számításai szerint egy ilyen beruházás négy órával rövidítené meg az utat a két főváros között. Arról, hogy mennyibe kerülne egy ilyen beruházás, honnan lenne rá pénz és mikorra épülhet meg a vasút, egyelőre nincsenek információk. 

Rovatok