Index Vakbarát Hírportál

Bepereli a repteret a ferihegyi bőröndfóliázó

2018. március 30., péntek 11:17

Az elmúlt hónapok csomagnyitós-lopkodós reptéri történetei miatt valószínűleg sokakban felértékelődött az a szolgáltatás, amivel valamennyire elejét lehet venni a bőröndök kinyitásának: a bőröndöket ronda zöld fóliába tekerő állomások a becsekkoló pultoknál.

Ezt a szolgáltatást már öt éve végzi egy olasz székhelyű multicég, a Truestar, a jövő héttől viszont már egy másik cégnek van erre szerződése. A Truestar pedig úgy érzi, hogy nagyon nem fair módon veszti el a helyét a reptéren a jövő héten, ezért bírósághoz is fordult.

A Truestar saját referenciái szerint az egész világon piacvezető a bőröndök becsomagolásában, 20 ország repterein van jelen, és nem is foglalkozik semmi mással. Budapesten 2013. április 1-e óta működik, akkor 5 évre nyert szerződést a Budapest Airport pályázatán, ami most április 1-én jár le. Hogy továbbra is legyen, aki betekeri az aggódó utasok bőröndjeit, a BUD Zrt. ki is írt egy újabb pályázatot, amelyen a Truestar el is indult,

viszont a pályázat beadása után furcsa dolgok történtek.

Maurizio Orsi, a Truestar igazgatósági tagja azt mesélte az Indexnek, hogy szerintük már a pályázati kiírás is érdekes volt, elég átláthatatlan volt, hogy pontosan milyen feltételeknek kellene megfelelni és a különböző szempontokat milyen súllyal veszik majd számításba a döntés meghozatalánál. A furcsaságok viszont azután kezdődtek, hogy már beadták a versenyzők a pályázatot. 

Pár nappal a tender zárása után, amikor már beérkezett az összes pályázati anyag (nem tudni, mennyi), Orsi úr kapott egy emailt a Budapest Airport üzletfejlesztési vezetőjétől, Mirko Fechner úrtól, hogy beszéljenek egy kicsit a cég pályázatáról. A beszélgetés során Fechner úr állítólag több ponton is kritizálta a Truestar pályázatát. A legnagyobb baja viszont nem ezzel volt, hanem a cég üzleti tervével, Fechner szerint ugyanis irreálisan nagy bevétellel tervez az olasz cég. Azt mondta hogy 

a Truestar írja át a pályázatát egy alacsonyabb bevételi számmal, különben diszkvalifikálják a pályázatból.

Erről aztán még egy emailt is küldött. Ez Orsi szerint több szempontból is különös volt. Egyrészt nem esett neki igazán jól, hogy valaki megkérdőjelezi, hogy ő hogyan látja a cége jövőjét, márpedig állítása szerint már most is több pénz folyik be a céghez havonta, mint amennyit a pályázati tervbe beleírtak (eléggé felpörgették ugyanis a keresletet az arról szóló hírek, hogy hogy nyitogatják fel folyamatosan a bőröndöket a rakodók). Ráadásul banki garanciájuk is volt a beígért bevételre. Másrészt szokatlan, hogy a pályázat elbírálója ilyet kér egy pályázótól, amikor már látja a többi ajánlatot is.

Fechner azt is mondta még a telefonba, hogy, bár a pályázati kiírásban nem így szerepelt, a tender elbírálásánál csak a gazdasági érvek számítanak, vagyis hogy ki tud több pénzt keresni és több bérleti díjat fizetni. 

Vonakodva, de Orsi és csapata átírta a pályázatot és beadták újra, kisebb számokkal. Viszont ezután pár nappal kaptak egy levelet Fechnertől, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy sajnos nem ők nyerték a pályázatot, de ha majd lesz valami lehetőség, szólnak. Hogy ki nyert, vagy milyen kritériumok alapján, arról nem írtak semmit. Azóta pedig a BUD nem nagyon kommunikál az olasz céggel. A Truestar valami olyasmit sejt a háttérben, hogy 

azért íratták át a pályázatukat, hogy a Budapest Airport egy másik céget hozhasson ki győztesnek. 

Az olasz cég bírósághoz is fordult, beadott egy ideiglenes intézkedési kérelmet a bíróságra még februárban, amiben azt kérte, hogy a bíróság tiltsa meg a szerződéskötést a BUD és a pályázat nyertese között, mert az eljárát sértette a versenyjogot. A kérelem szerint a pályázat kiírása és elbírálása is "a pályáztatás tisztaságát sértő magatartást követett el", ami a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütközik. 

A bíróság viszont még nem bírálta el a kérelmet, így pedig valószínűleg már nem tudná megakadályozni a szerződéskötést, hiszen az új csomagfóliázó cég jövő hétfőtől elvileg már csomagol, úgyhogy valószínűleg szerződése is van. A Truestar pedig ezután várhatóan perelni fog. 

Megkerestük az ügyben a Budapest Airportot, ahonnan a következő választ kaptuk: 

A Budapest Airport transzparens, fair és komoly versenytárgyaláson választotta ki a csomagfóliázás új szolgáltatóját a repülőtérre. A tendert elbíráló bizottság szerint a győztes kínálta a legjobb minőségű szolgáltatást és az ő kereskedelmi ajánlatuk volt a legjobb. Azóta értesültünk arról, hogy a korábbi szolgáltató bíróságon próbálja vitatni és megtámadni a döntést. A Budapest Airportnak azonban semmilyen kétsége nincs a versenytárgyalás törvényes lebonyolításával kapcsolatban és várakozással tekintünk az új szolgáltató színrelépése elé, ami napokon belül várható a terminálokon.

Hogy miért kérték a pályázat módosítását és hogy ez standard gyakorlatnak számít-e, arra nem kaptunk választ. 

Borítókép: a Truestar fóliázója a Liszt Ferenc Repülőtéren. Fotó: bud.hu.

Rovatok