Index Vakbarát Hírportál

24.hu: online kasszákat akar minden airbnb-be a NAV

2018. április 10., kedd 14:51

Még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára, beleértve az Airbnb-n hirdetett szálláshelyeket és a sátorhelyeket kínáló kempingeket is - írja a 24.hu.

A portál információi szerint azokat a szálláshelyeket, amelyek megpróbálják kijátszani a szigorítást, a NAV három hónapra bezáratná a tervek szerint. A szigorításért cserébe a Magyar Turisztikai Ügynökség azt javasolja a kormánynak a portál szerint, hogy  a szálláshelyek áfáját 18-ról 5 százalékra vinnék le. 

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy az országban nagyjából 60 ezer szálláshely működik bejelentés nélkül, ezek kifehérítését segíthetné elő a kötelező online kassza. 

A lakásukat Airbnb-n kiadókat a NAV eddig kedvezményes adózással igyekezett rávenni arra, hogy fizessenek rendesen közterhetek. A lakásukat rövid távra kiadók 2017-ben is választhatták a tételes átalányadózást, aminek az a lényege, hogy bérbe adott szobánként évente fix összegű, 38.400 forintos adó megfizetésére köteles a bérbeadó. Ez a lehetőség tavaly csak akkor volt igénybe vehető, ha legfeljebb egy lakásban és azon belül legfeljebb nyolc szobában történt az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység. Tavaly novemberben viszont az Országgyűlés egy olyan javaslatcsomagot tárgyalt, ami három lakásra terjesztené ki a kedvezményes adózást. 

Rovatok