Index Vakbarát Hírportál

Mészáros és barátai már több mint 350 milliárdot nyertek az idén

2018. április 12., csütörtök 15:40

Ha kíváncsi lenne, hogy mely vállalkozók vagy cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést eddig az idén,akkor szerencséje van, mert az Átlátszó.hu összeszámolta. A portál egész pontosan arról közölt egy összeállítást, hogy ki nyerte eddig idén a legtöbb pénzt Magyarországon közbeszerzéseken. A vizsgálat eredménye pedig rögtön egy meglepetéssel szolgál:

Mészáros Lőrinc csak a második az idei közbeszerzések legnagyobb nyertesei közül.

Az első a NER leggazdagabb polgármesterének barátja és üzlettársa, Szijj László, akinek cégei, mint a Duna Aszfalt,  az év első három hónapjában 145,6 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el, nagyjából 6 milliárddal többet, mint Mészáros cégei. 

Mészáros Lőrinc egyre bővülő cégbirodalma 140 milliárd forintot nyert állami közbeszerzéseken, ennek 99 százaléka uniós beruházás.

A harmadik helyen szintén Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Varga Károly 79,5 milliárd forinttal, akinek a felcsúti Zuckerberggel és Szijj Lászlóval is voltak közös cégei, igaz, ők már kölcsönösen kiszálltak egymás vállalataiból. Ettől még a Szijj László-féle Duna Aszfalt szívesen alakít konzorciumot a Varga Károly-féle Hódút Zrt-vel. Együtt építi például a két cég az M30 autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszának egyik részét majdnem 64 milliárd forintért. Szijj, Varga és Mészáros Lőrinc kapcsolatairól itt írtunk részletesebben.

A közbeszerzési nyertesek top 10-es listáján szerepel még a Mészáros Lőrinc cégeivel szintén gyakran közreműködő Záév építőipari cég, a szintén építőiparban nyomuló WHB csoport, a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. De nem csak építőipari vállalatok nyertek sokat már az idén: erősen lemaradva, de azért még fölfért a 10-es listára a kormány két kedvenc reklámipari vállalkozója, Kuna Tibor és Csetényi Csaba, akik cégeikkel 2,6 és 1,7 milliárdot zsebeltek be, és a kormány kedvenc őrző-védő cége, a Valton is.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok