Index Vakbarát Hírportál

Az orosz oligarchák miatt esik a svájci frank

2018. április 13., péntek 15:29

Nagyon sokat elmond a globális gazdaságról, hogy mi történt, miután az Egyesült Államok újabb Putyin közeli orosz oligarchákra és cégeikre vetett ki szankciókat. Ahogy arról már írtunk korábban, az orosz tőzsde, a rubel és a szankcionált oligarchák, például Oleg Gyeripaszka külföldi tőzsdéken bejegyzett cégeinek részvényei is meredeken esni kezdtek az amerikai büntető lépések bejelentése után, ami viszonylag érthető. A Bloomberg viszont most arról ír, hogy 

a svájci frank árfolyama is azért esett nagyot az euróhoz képest, mert a megrettent oligarchák igyekeznek kimenteni onnan a pénzüket.

A svájci frank egy elég biztonságos befektetés, klasszikusan akkor ebbe szoktak menekülni a befektetők a japán jen, a dollár és az arany mellett, ha úgy érzik, a világ rossz irányba tart és minden más összeomolhat. Most, amikor az Egyesült Államok és Oroszország éppen egymás rakétáinak lelövöldözésével fenyegeti egymást, Amerika kereskedelmi háborúba kezd Kínával, stb., logikusan az ilyen befektetési eszközök ára fel szokott menni, mert sokan akarnak venni belőlük.

Ehhez képest a frank 2015 óta nem volt állt olyan alacsonyan az euróhoz képest, mint most. A Bloombergnél pedig azt próbálták megérteni, hogy miért van ez, úgyhogy megkérdezték a Credit Agricole elemzőjét. Szerinte pedig arról van szó, hogy az orosz befektetők el akarják adni a svájci érdekeltségeiket, befektetéseiket, a pénzt pedig megpróbálják haza menteni, nehogy egy újabb szankciós kör után ne jussanak hozzá a pénzükhöz. Amerikából már a vagyonuk nagy részét kimentették az oroszok, de már attól tartanak, hogy Svájcban sincs biztonságban a pénzük. Az pedig, hogy ez ennyire csökkenteni tudta a frank árfolyamát, amikor annak minden trend szerint éppen növekedni kellene, jelzi, hogy mennyi oligarchapénz is pihent Svájcban.

Rovatok