Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdokért vásárolnak állampapírt rejtélyes szervezetek

2018. április 16., hétfő 10:21 | aznap frissítve

Február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány soha nem látott mértékben ugrott meg – írja az Mfor. Nem tudni, milyen szervezet vásárol be, de vélhetően ugyanaz, mint ami hasonló trendet idézett elő tavaly év elején. 

Hasonló jelenségre korábban 2014 őszén volt még példa, akkor a Magyar Nemzeti Bank Pallas alapítványai kezdték el nagy tételben vásárolni a lakosságnak szánt állampapírokat, ami felvetette a tiltott monetáris finanszírozás gyanúját . Az alapítványok 2016 májusa óta a portfóliójuk átcsoportosítása miatt nem vásároltak államkötvényt, ismert potenciális vásárlók viszont rajtuk kívül rettentő kevesen lehetnek ebben a kategóriában. Ennek ellenére a nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint tovább növekszik.

2017 elején is is látványosan megugrott az állomány növekedése, összesen 101,8 milliárd forinttal. A titokzatos vevő (vagy vevők) akkor rövid főként az éven belüli lejáratú papírokat vették. A nagy tételben vásárló szereplők egy évvel később visszatértek, 

januárban 101,6 milliárd, februárban pedig 25,2 milliárd forint értéken növekedett az állomány,

ami lényegében teljes egészében tranzakcióból eredő emelkedés volt, átértékelésből csak 300 millió jött össze. Február végén így tehát 350 milliárd forintnyi lakossági állampapírt birtokol egy vagy több rejtélyes nonprofit szervezet, a tavaly év végi 223,7 milliárd után. Az új bevásárlásban már a hosszabb lejáratú papíroknak jutott a nagyobb szerep, ezek állománya 77,3 milliárddal, az egy éven belül lejáróké pedig 59 milliárddal emelkedett.

Még ha több vevő is hozta össze ezt a brutális növekedést, az összeg jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét. AZ Mfor spekulációja szerint kizárásos alapon az egyházakat lehetnek a dolog mögött, nyilvános beszámoló azonban esetükben nem érhető el. Ha olvassa ezt a cikket, és van rá tippje, kik állhatnak a nagyszabású bevásárlás mögött, írja meg nekünk!

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok